Hlavní obsah

Mladíci, kteří brutálně ubili bezdomovce pro zábavu, znovu stanuli před soudem

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Případ loňské brutální vraždy bezdomovce v Ústí nad Labem začal v úterý projednávat ústecký krajský soud. Na lavici obžalovaných zasedli dva mladiství. Ti napadli i další bezdomovce, vedle vraždy mají mít na svědomí i ublížení na zdraví a jeden z nich i pokus o těžké ublížení na zdraví. Jednání soudu je kvůli věku obžalovaných neveřejné. Mladíkům hrozí až 10 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladíci útočili na bezdomovce ve více případech. Dva činy se staly loni v létě, vražda pak v září. Mladíci měli podle obžaloby útočit na 45letého muže v zahradní chatce ve čtvrti Střekov desítky minut. Kopali do něj, bili ho, přinesli si i dřevěné desky, které o muže přerazili. Pokračovali i přes prosby poškozeného muže. Oběť upadla do bezvědomí a zemřela v důsledku otoku mozku.

Otřesný případ násilí otřásl i zkušenými právníky, například státní zástupce Jan Veselý něco podobného ještě nezažil. „Je to první věc, kterou takto žaluji,“ uvedl Veselý.

Útočili nábytkem, kameny i betonem

Mladíci bezdomovce napadali nejspíše jen pro zábavu. „Podle současných důkazů to vypadá spíše na to, že se jednalo o jistý druh zábavy a uvolnění se a získání určitého postavení v rámci sociální skupiny,“ uvedl Veselý.

Již loni v létě zaútočili mladíci na ženu spící v garáži. Bili ji dřevěnými částmi křesla. Bezdomovkyně skončila v nemocnici s vážným poraněním hlavy. Jeden z obžalovaných útočil i na dalšího bezdomovce. S jinými kamarády po něm házel kameny a nakonec i desetikilogramový kus betonu.

Soudní jednání je naplánováno do pátku. Zatím není jasné, kdy padne rozsudek. Ten by již měl být veřejný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám