Hlavní obsah

Vrchní soud snížil trest mladíkovi, který brutálně zmlátil bezdomovce

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na šest a půl roku za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci 21letého Petra Křupku, který loni v Šumperku brutálně zmlátil 48letého bezdomovce. O rok a půl tak snížil původní osmiletý trest, který muži uložil senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Zároveň ho vrchní soud zařadil do mírnějšího typu věznice, věznice s ostrahou.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Křupka u olomouckého krajského soudu

Článek

Mladíkovi, který byl už předtím odsouzen na 41 měsíců za napadení jiného člověka, hrozilo za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví až 12 let.

„Obžalovanému sice přitěžovala jeho trestní minulost, když byl již čtyřikrát trestán, ale na druhé straně, všechny tresty s výjimkou posledního, který si nyní odpykává, byly alternativní. Navíc se zdá, že výkon trestu na něj působí pozitivně, protože z něj má výborné hodnocení. Zohlednili jsme pak i jeho nízký věk. To vše nás vedlo k rozhodnutí dát mu ještě určitou šanci k nápravě, tedy vést řádný život,“ vysvětlil Právu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Zbil ho, nechal ho ležet a odešel

Soud ale zároveň Křupkovo jednání ostře odsoudil. „Z lidského hlediska je odpudivé. Napadnout opilého bezdomovce jen z potřeby si bouchnout nemůžeme akceptovat. Kopat do bezvládně ležícího člověka je morálně zvrhlé,“ konstatoval předseda senátu Jaroslav Holubec.

Vše se odehrálo loni 12. listopadu kolem půl třetí ráno v parku u kulturního domu a v Jeremenkově ulici v Šumperku. Křupka muže napadl opakovaně. Nejprve údery do obličeje, později, když už bezdomovec ležel na zemi, do něj kopal. Pak ho nechal zraněného ležet a odešel.

Způsobil mu mnohačetná poranění, mimo jiné krevní výron pod tvrdou plenu mozkovou a zlomeniny žeber. Bezdomovec byl s rozsáhlými zraněními hospitalizován v šumperské nemocnici a poté v léčebně pro dlouhodobě nemocné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám