Hlavní obsah

Muži označovaní jako Zádamského gang dostanou přes osm miliónů za nezákonnou vazbu

Stát musí mužům dříve označovaným jako Zádamského gang doplatit dohromady více než osm miliónů korun a úroky z prodlení za nezákonnou vazbu a stíhání. Čtvrteční verdikt odvolacího Městského soudu v Praze, který se požadavkem někdejších obviněných zabýval už potřetí, je pravomocný. Dvanáct mužů chtělo ještě dalších 30 miliónů, tyto nároky však soud zamítl.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Soud s členy tvz. Zádamského gangu. Archivní snímek

Článek

"Základ nároku (...) je zcela důvodný a po právu. Trestní stíhání skončilo až na výjimky zprošťujícím rozsudkem a někteří žalobci byli po dobu stíhání drženi ve vazbě. Na toto omezení osobní svobody je třeba s ohledem na výsledek trestního stíhání pohlížet jako na nezákonné," konstatoval člen odvolacího senátu Pavel Horňák.

Skupinu z Karlovarska justice v roce 2010 kvůli nedostatku důkazů pravomocně zprostila obžaloby ze zločinného spolčení, vydírání a dalších trestných činů. Obžaloba v medializované kauze tvrdila, že gang působil v západních Čechách od roku 1999 a že mu šéfoval Milan Zádamský. Muži prý nutili tamní podnikatele platit za poskytování "ochrany" a zaměstnávat dosazené vyhazovače. V případě odporu podle obžaloby údajní gangsteři ničili provozovny, napadali hosty, hrozili likvidací dětí i celých rodin vydíraných.

Skupina podle žalobců také lidem půjčovala peníze a násilím vymáhala jejich splacení i s vysokými úroky. Ministerstvo spravedlnosti už v průběhu soudního sporu o odškodné vyplatilo mužům kolem Zádamského celkem 2,57 miliónu korun. Soud jim však nyní přiznal dalších více než osm miliónů, přičemž částka kvůli úrokům ještě významně naroste.

962 dní ve vazbě

Tři z mužů - Alan Treml, Dušan Oračko a Marek Pruckl - dostanou částku přesahující milión korun. Milanu Zádamskému soud určil dalších 875 000, jeho bratru Petrovi 726 000. I u ostatních mužů s výjimkou jediného dosahují přiznané částky statisícových hodnot. Soud při stanovení výše jednotlivých částek přihlédl u vazby i u celého trestního stíhání k tomu, jak dlouho trvaly, jaké měly následky v osobní sféře konkrétního obviněného a jaká byla povaha trestní věci.

Judikatura stanoví odškodné v rozsahu 500 až 1500 korun za každý den nezákonně strávený ve vazební cele. U odškodnění za trestní stíhání sazba neexistuje, soudy vycházejí z obdobných případů.

Většina z žalobců strávila ve vazbě stovky dní. Například Milan Zádamský tam pobyl 962 dní, celé jeho stíhání trvalo tři roky a jeden měsíc. Soud mu vypočtenou částku ještě zvýšil, protože prokázal, že mu vazba způsobila traumatickou stresovou poruchu a poruchy spánku. Na dalších požadovaných 13 miliónů korun však Zádamský nedosáhl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám