Hlavní obsah

Namol opilý řidič kamiónu z D2 dostal půl roku vězení. Jsem idiot, kál se

– Břeclav
Právo, miv

Šest měsíců vězení čeká podle zatím nepravomocného rozsudku slovinského řidiče kamiónu Marjana Bahte. Čtyřicetiletý muž se nechvalně proslavil záznamem, kdy po opilecké jízdě s kamiónem po dálnici D2 nebyl schopen si zavázat botu a do auta mu pomáhali tři policisté.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté a celníci odvádějí opilého řidičeVideo: Policie ČR

 
Článek

Státní zástupkyně Zuzana Gottwaldová navrhla cizinci šestiměsíční nepodmíněný trest doplněný čtyřletým zákazem řízení a vyhoštěním ze země na dva roky.

Soudce se s návrhem žaloby z velké části ztotožnil. Cizince za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky poslal na půl roku do věznice s dozorem, potvrdil i čtyřletý zákaz řízení a k návrhu vyhoštění ještě dva roky přidal – cizinec tak nebude v Česku vítán po čtyři roky.

Podle soudu je uvedený čin závažným skutkem v dopravě a od maximální hranice ročního vězení Slovince uchránila jen jeho lítost a skutečnost, že dosud nebyl trestán. Státní zástupkyně se na místě vzdala práva na odvolání. Slovinci začne plynout lhůta na rozmyšlenou až po doručení rozsudku.

Jel z Bratislavy

Vše začalo na jaře. Letos 25. dubna si celníci na dálnici D2 všimli nestandardně jedoucího kamiónu směřujícího od slovenské hranice k Brnu.

Mercedes Benz se slovinskými registračními značkami kličkoval po vozovce, řidič nedokázal soupravu udržet v přímém směru. Celníci jej proto nechali zastavit na parkovišti u benzínové pumpy nedaleko Ladné na Břeclavsku a přivolali i policejní hlídku. [celá zpráva]

Je pravda, že jsem řídil pod vlivem alkoholu, nevím, proč jsem to udělal. Jsem idiot.
obžalovaný

Čtyřicetiletý Slovinec později přiznal, že na benzínové pumpě Slovnaft na kraji Bratislavy vypil láhev s padesáti– či šedesátiprocentním obsahem alkoholu. Pojedl sendvič a vydal se na cestu.

Do místa, kde zásluhou celníků jízdu ukončil, tak ujel pod vlivem alkoholu celých 74 kilometrů. Namířeno měl až do Kolína.

Nic si nepamatoval

Okresní soud v Břeclavi v úterý případ opilého řidiče řešil v jeho nepřítomnosti. Slovinec totiž po vystřízlivění na policii své jednání popsal a v plné míře se přiznal. „Výslovně uvedl, že policií prokázané věci považuje za nesporné,“ připomněl soudce Josef Kavalec.

Při dechové zkoušce nadýchal 3,17 promile. „Je pravda, že jsem řídil pod vlivem alkoholu a souhlasí i uvedené údaje. Je pravda, že jsem řídil pod vlivem alkoholu, nevím, proč jsem to udělal. Jsem idiot,“ citoval z policejního výslechu muže soudce.

Samotný výslech se uskutečnil až 27. dubna, po vystřízlivění na záchytné stanici. „Jak sám při výslechu uvedl, z pondělí si moc nepamatoval, například ani to, že ho stavělo vozidlo s modrými majáky. Vybavil si ale policistu, který jej zvedal ze země,“ uvedl již dříve policejní mluvčí Pavel Šváb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám