Hlavní obsah

Soud rozdal tresty za bitku v ostravské herně: Jedenáct podmínek, jedno vězení

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Jedenáct podmíněných a pouze jeden nepodmíněný trest si v úterý u Krajského soudu v Ostravě vyslechla skupina Romů, kteří před více než dvěma lety zaútočili na ochranku herny Intacto na okraji ostravského sídliště Bělský Les. A to přesto, že velká část obviněných měla již dříve se zákonem problémy. Podle soudu ale u většiny z nich není nutný nepodmíněný trest. Do vězení má jít na 2,5 roku Jaroslav Horvát.

Foto: Aleš Honus, Právo

Skupina obžalovaných kvůli útoku na ochranku herny Intacto v Ostravě

Článek

Podmíněné tresty soud uložil v rozmezí od deseti měsíců po dva roky. Zkušební dobu pak stanovil v rozpětí od 18 měsíců po tři roky.

Rozsudek zatím není pravomocný. Někteří obžalovaní sice podmíněné tresty přijali, část si ale ponechala lhůtu pro případné odvolání. Stejně učinil i státní zástupce, který navrhoval potrestání podle přísnější právní kvalifikace.

Incident se odehrál v lednu roku 2015. Mezi dvojicí návštěvníků a ochrankou došlo ke slovnímu konfliktu. Poté, co ochranka Romy z baru vykázala, se do provozovny vrátili s početnými posilami. Soudkyně Lenka Čechová konstatovala, že šlo o zhruba dvě desítky lidí. U soudu nakonec stanuli jen ti, které se podařilo identifikovat.

Lehké ublížení na zdraví

Státní zástupce případ původně zažaloval pro zločin pokusu o těžké ublížení na zdraví, takže obžalovaným hrozilo až dvanáct let vězení. Soudkyně ale případ překvalifikovala pouze na lehké ublížení na zdraví s podstatně nižší trestní sazbou. „Nešlo o útok velké intenzity, spíše šlo o střední intenzitu síly,“ uvedla soudkyně. Při útoku utrpělo zranění asi osm lidí. [celá zpráva]

Hlavní líčení trvalo několik měsíců a odehrávalo se za zavřenými dveřmi, protože jednomu z obžalovaných v době spáchání útoku nebylo ještě osmnáct let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám