Hlavní obsah

Seriálovou herečku málem přizabil půllitrem i pivními lahvemi, soud mu potvrdil osm let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za pokus o vraždu zpěvačky a seriálové herečky Veroniky Zelníčkové si třiadvacetiletý Waldemar Malík odsedí osm let ve vězení. Trest mu ve středu potvrdil pražský vrchní soud, když zamítl jeho odvolání proti únorovému rozsudku Krajského soudu v Praze. Malík se v odvolání snažil soud přesvědčit, že dívku nechtěl zabít. Chtěl ji prý pouze umlčet, aby měl klid na přemýšlení.

BEZ KOMENTÁŘE: Waldemar Malík si za pokus o vraždu herečky odsedí osm letVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Nemohlo být žádným překvapením, že poškozená hlasitě vyjadřovala odpor proti napadení a bránila se útoku obžalovaného,“ konstatoval předseda odvolacího soudu Jiří Lněnička.

„Máme za to, že se jednalo o jeden setrvalý útok, který směřoval k likvidaci poškozené,” dodal soudce s tím, že postupy, které útočník použil – údery půllitrem a láhvemi nebo škrcení – byly z větší části smrtelné. Právní kvalifikace je podle něj v pořádku.

Pozastavil se také nad benevolencí krajského soudu, který Malíkovi uložil trest pod spodní hranicí trestní sazby. „Jednalo se o zákeřný útok zezadu, vedený s velkou razancí, poškozená ho nečekala,“ komentoval Lněnička.

Foto: archiv skupiny Anacreon

Veronika Zelníčková

Vzhledem k tomu, že státní zastupitelství odvolání kvůli výši trestu nepodalo, nemohl odvolací soud pobyt Malíka za mřížemi prodloužit.

Malík napadl zpěvačku a herečku — známou třeba ze seriálů Ordinace v Růžové zahradě nebo Gympl — loni koncem července ve zkušebně skupiny Anacreon v Jemníkách kousek od Kladna. Při odchodu ze zkušebny dívku z neznámých důvodů zezadu praštil půllitrem – a to takovou silou, že mu zůstalo ucho sklenice v ruce – povalil ji na zem a začal ji škrtit. Dívka se snažila jeho sevření bránit, Malík ji proto udeřil dvěma plnými pivními lahvemi do hlavy.

Zelníčkové se pak podařilo kousnout útočníka do malíčku, sevření povolilo a dívka mohla utéci k sousedům, odkud zavolala pomoc. Malík se poté schoval do křoví u nedaleké zastávky, kde ho po několika hodinách objevil přítel Zelníčkové.

Obhájkyně: Studovaný hlas ho mohl naštvat

Před soudem se mladík k činu v podstatě přiznal, popřel ale, že by jeho úmyslem bylo dívku zabít. První úder půllitrem si prý nepamatuje, ví až o úderech pivními lahvemi. Těmi se prý snažil docílit toho, aby žena přestala křičet a on měl klid na přemýšlení.

„Poškozená je dramatická umělkyně, má vystudovanou hereckou školu, její hlasový fond může být dostatečně silný na to, aby v době, kdy k tomu došlo, ho (Malíka) mohl dráždit natolik, aby chtěl pouze jenom to, aby došlo k tomu, aby se poškozená nevyjadřovala tak hlasitě,“ prohlásila ve středu Malíkova obhájkyně Helena Chábová.

Podle ní nebyl Malíkovi žádným způsobem prokázán úmysl dívku zavraždit. Chábová se odvolávala na fakt, že Malík má cukrovku a jednal prý v afektu.

„Nedošlo k prokázání úmyslu takovým způsobem, abychom mohli uznat obžalovaného vinným z trestného činu vraždy ve stadiu pokusu,“ uzavřela advokátka a navrhla soudu čin překvalifikovat na ublížení na zdraví z omluvitelných pohnutek.

Eliminace řevu

Státní zástupkyně byla opačného názoru, podle ní nelze čin kvalifikovat jinak než jako pokus o vraždu.

„Od prvopočátku uvádím, nešlo mi o úmysl usmrtit poškozenou, povoloval jsem tlak na ten krk, soustředil jsem se na to, aby přestal ten rušivý element. Šlo mi pouze jenom o to, eliminovat ten řev,“ prohlásil na závěr Malík.

„Na ten krk jsem šel pouze, když začala kousat. Když bych chtěl poškozenou usmrtit, měl jsem tam několik jinejch prostředků,“ dodal mladík s tím, že si nedokáže vysvětlit, jak došlo k první ráně.

Foto: Repro Super.cz/facebook Anacreon

Napadená herečka Veronika Zelníčková

Malík je odsouzen také za krádež a podvod, po útoku totiž Zelníčkové ukradl peněženku s deseti tisíci korunami a platebními kartami. Trest za podvod si zase vysloužil proto, že si v půjčovně vypůjčil fototechniku v celkové hodnotě 61 tisíc, kterou obratem prodal v zastavárně na pražském Smíchově za 25 tisíc korun.

Zelníčková dodnes trpí jak fyzicky – dochází na rehabilitaci krční páteře – tak i psychicky. „Mám strach být sama, dokonce i doma. Zastavuji například i v odstavném pruhu silnice, abych se ujistila, že jedu v autě sama,“ popisovala v zimě před soudem obtíže herečka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám