Hlavní obsah

Obžalovaný strážce zavražděných mafiánů z vazby nepůjde

Právo, Jakub Bartosz, Radim Vaculík

Bývalý tělesný strážce vlivných podnikatelů Pavel Šrytr (53) zůstává ve vazbě, kde čeká na soud kvůli obvinění z podílu na vraždě romského bosse podsvětí Antonína Běly (52) z dubna 1996.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soud rozhodoval o prodloužení vazby Pavla Šrytra, který čelí obžalobě z vraždy bosse tuzemského podsvětí Antonína Běly.

Článek

Středočeský soud sice nedávno rozhodl o jeho propuštění, státní zastupitelství ale podalo stížnost a Vrchní soud v Praze nyní nakonec Šrytra podle informací Práva odmítl z vazby pustit. Rozhodl tak v pátek v neveřejném jednání, potvrdil Právu Šrytrův advokát Pavel Šíma.

„Soud rozhodl s tím, že vyhověl stížnosti státního zástupce,“ řekl. S odůvodněním se ale ještě neseznámil.

Šrytr je za mřížemi od loňského zatčení v březnu, hlavní líčení v případu je naplánované na letošní květen. Ve vazbě zůstal i po kladném rozhodnutí krajského soudu, protože stížnost žalobce má odkladný účinek a musí se v těchto případech počkat na verdikt nadřízeného soudu.

Původně se chtěl Šrytr dostat na svobodu s tím, že bude docházet k probačnímu úředníkovi, nikam neodcestuje a odevzdá pas.

Vražda samopalem

Kromě Šrytra je obviněn také Ján Kaco (52), kterého soud již dříve z vazby pustil. Oba vinu odmítají.

Šrytr je bývalý voják a někdejší člen zásahové jednotky policie URNA. Podle obžaloby se s dalšími čtyřmi lidmi vloupal maskovaný do Bělovy vily v Úvalech u Prahy, odkud vzali cennosti za více než dvanáct miliónů korun.

Bělu usmrtili dávkami ze samopalu, když se vracel domů. ­Zů­stává otázkou, zda pětici pachatelů překvapil, nebo to byla plánovaná poprava.

Kriminalisté dvojici obvinili jen pár týdnů před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty. Obžalovaným hrozí až výjimečný trest. V médiích se dříve objevily spekulace, zda za vraždou Běly nestál kontroverzní podnikatel František Mrázek, který byl sám zavražděn o deset let později. Mrázka po vraždě Běly chránil právě Šrytr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám