Hlavní obsah

Senior sexuálně zneužíval dva chlapce, odměňoval je mobily či počítačem

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

Z pohlavního zneužívání obvinili policisté seniora z Pošumaví. Ten podle policie přiměl dvojici chlapců ve věku 13 a 14 let k různým sexuálním praktikám. Sourozence za to nechal třeba řídit auto, kouřit cigarety, pít alkohol a také jim dával dárky jako třeba mobilní telefony nebo počítač. Muži hrozí v případě prokázání viny až 10 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ kriminalisté rozplétali od roku 2015. Obviněným je podle informací Práva 67letý muž z malé pošumavské vesničky, který je rodinným přítelem poručníků obou chlapců.

K jejich neužívání mělo docházet opakovaně v průběhu jednoho roku, kdy je měl senior svěřeny k dozoru. Nakonec se k tomu i přiznal. Jak Právo zjistilo, chlapci se podvolovali osahávání i drsnějším sexuálním praktikám.

Při výslechu oba školáci přiznali, že jim muž poskytoval alkohol, cigarety a nechal je i řídit svůj automobil. Bral je prý rovněž na různé výlety a dostávali i hodnotnější dárky jako mobilní telefony či notebook.

Je to spíš takovou šuškanda mezi lidmi. Nemáme kde drbat, hospoda je totiž zavřená.
starosta k případu

„Cítili jsme se mu za to zavázáni, takže jsme jeho chování strpěli,“ uvedli nezletilci na policii. Sám obviněný důchodce vypověděl, že ze strany hochů šlo o zcela dobrovolné jednání. „Mám je oba rád, a k ničemu jsem je proto nenutil,“ hájil se.

Není deviant

Soudní znalec nezjistil, že by obviněný muž trpěl sexuální deviací nebo jinou duševní poruchou. „Byl schopen své jednání plně ovládat i rozpoznat jeho společenskou nebezpečnost,“ napsal do posudku znalec.

Podle Právem osloveného psychologa prožité události mohou nepříznivě ovlivnit psychosexuální vývoj a zrání obou chlapců. Vyšetřovatelé také upozornili, že stíhaný muž se stavěl do role vychovatele chlapců a jejich ochránce. „Toho však zneužíval k dosažení svých cílů, a to zejména vlastního sexuálního uspokojení,“ stojí v obvinění.

Starostu obce stíhání seniora překvapilo. „Něco jsem zaslechl, ale podrobnosti neznám. Je to spíš taková šuškanda mezi lidmi. Ani se to tady nijak nepřetřásá. Nemáme ani kde drbat, hospoda je totiž zavřená,“ reagoval starosta.

Podle něj se podezřelý muž nijak nezapojoval do veřejného života obce. Žil si svůj život. „Řeknu to asi takhle, z hlediska starosty a občana je náš vztah bez problémů,“ sdělil dále první muž obce.

Jak dodal, i když jsou obětí děti, nezaznamenal zatím z řad obyvatel vůči seniorovi žádné ataky. „Je to možná dáno také tím, že poškození jsou z jiné vesnice,“ uzavřel starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám