Hlavní obsah

Vrah žádá miliónové odškodnění. Cela byla přetopená a jídlo nic moc

Právo, Patrik Biskup

Před šesti lety Petr Borč brutálně zavraždil bezdomovce a dostal za to 16 let. Teď chtěl po státu finanční odškodnění za údajné příkoří, které musí snášet ve vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vězeňská cela na Pankráci. Ilustrační foto

Článek

Pod novým jménem Jack Carlson se žalobou domáhal dvou miliónů korun jako náhrady nemajetkové újmy. Krajský soud v Plzni jeho požadavek tento týden smetl ze stolu s tím, že k žádnému peněžnímu ani jinému zadostiučinění není důvod.

Šestapadesátiletý vrah v žalobě poukazoval například na nevyhovující stravu, neuspokojivou zdravotní péči, závadové hygienické podmínky, nedostatečné větrání v cele nebo ponižování ze strany vychovatele.

Na jídelníčku prý chybí ovoce

„Když žalobce požádal o vyšetření zdravotního stavu, byly prý vůči němu použity výrazy jako ‚chcípni‘. Nikdo se také údajně nezajímal o jeho zdravotní dokumentaci, nedostával léky, které byly potřebné pro léčení jeho onemocnění,“ citoval ze žaloby soudce Jiří Novotný. Odsouzený muž dále tvrdil, že se nevaří z čerstvých surovin a na jídelníčku chybí ovoce nebo zelenina.

Tvrzení žalobce o nevhodné stravě bylo vyvráceno předložením jídelních lístků
Alena Kryslová, soudkyně

„Namítal také, že je porušován maximální počet ubytovaných vězňů na cele, která se nedala dostatečně provětrat zejména v zimě, kdy byla přetopena,“ pokračoval Novotný. Soud ve svém rozhodnutí nakonec konstatoval, že oprávněnost Carlsonových výtek z provedeného dokazování nevyplynula.

„Tvrzení žalobce o nevhodné stravě bylo vyvráceno jednak předložením jídelních lístků, ale také zprávou o výsledku kontroly úřadem veřejné ochránkyně práv. Jídlo vyhovuje všem normám jak po stránce kvality, tak i co do četnosti. Věznice dokonce zaměstnává i nutriční terapeutku, která se podílí na tvorbě jídelníčku. Navíc odsouzení jsou poučeni, že v případě nespokojenosti se stravou si musí stěžovat bezprostředně, aby mohl být odebrán vzorek či zkontrolována velikost porce. Žádnou takovou stížnost si žalobce nepodal,“ uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Alena Kryslová.

Bezdomovce zohavili

Pokud upozorňoval Carlson na nedostatečné větrání cely, soud podle ní zjistil, že vězni mohou větrat podle svého uvážení. „Nejsou nijak omezováni. Okna ale lze otevřít v určitém rozsahu, a to s ohledem na režim výkonu trestu odnětí svobody. V této souvislosti je ale nutné zdůraznit, že žalobce kouří deset cigaret denně, což by jistě nečinil, kdyby v cele nemohl řádně větrat,“ uzavřela Kryslová.

Případ, za který byl Carlson ještě jako Petr Borč odsouzen, tehdy otřásl i otrlými kriminalisty. Společně se svým komplicem napadli v Bělé pod Bezdězem 55letého bezdomovce. Nejprve ho zmlátili a zkopali. Pak mu Borč zohavil obličej bodnořeznými ranami nožem a uřízl ucho. Ještě živého ho zabalili do prostěradla a hodili do potoka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám