Hlavní obsah

Policie varuje před hrou Modrá velryba, která má nutit děti k sebevraždě

Novinky, ok, fia
Aktualizováno

Policie ve čtvrtek v tiskové zprávě varovala před internetovou hrou Modrá velryba, která se měla z Ruska rozšířit do celého světa včetně České republiky. Děti a mládež v ní mají dostávat úkoly od neznámého člověka, který si říká kurátor, a jedním z úkolů je také spáchat sebevraždu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky, a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Podle poznatků manažera pro internetovou bezpečnost Seznamu.cz Martina Kožíška a vedoucího projektu E-bezpečí z Univerzity Palackého v Olomouci Kamila Kopeckého ale soutěž s názvem Modrá velryba ve skutečnosti neexistuje. Přesto se jedná o závažný fenomén, který děti a mládež ohrožuje.

„Žádná hra tohoto typu organizovaně realizována není, jde o marketingový tah, který měl přitáhnout nové uživatele do konkrétních skupin na sociálních sítích,” uvedl Kopecký. Děti podle něj aktivně šíří falešný obsah s cílem přitáhnout k fenoménu nové fanoušky. „Nejrychleji se samozřejmě šíří obsah, který je destruktivní – sebevraždy, sebepoškozování. Proto o tom děti také hodně diskutují, šíří materiály a věří, že něco podobného existuje,” dodal Kopecký.

„Komunity, které jsou postaveny na bázi 'modrých velryb', jsou samozřejmě nežádoucí, nicméně největší skupiny zaměřené na tento fenomén jsou již v současnosti zablokovány,” doplnil.

Napálili se i v Polsku

„Na situaci reagovalo před časem i polské ministerstvo školství, které poslalo do škol varovný dopis upozorňující na tuto hru a její nebezpečnost. Informace však byly nepodložené a vycházely z původních ruských zdrojů,“ uvedl Kopecký k šíření poplašné zprávy.

Podle policejního varování spočívá údajná hra Modrá velryba v úkolech, které hráčům rozdává tzv. kurátor. Mimo jiné po hráčích chce, aby sledovali horory, sebepoškozovali se, s nikým se nebavili, a na závěr aby si vzali život. Ve skutečnosti ale úlohu kurátorů často přebírají samy děti.

„Je žádoucí, aby rodiče a učitelé informovali děti o tomto fenoménu a dali jim skutečně pravdivé informace. Zejména jim vysvětlili, že jde o marketingový tah, jehož úkolem je zvýšit zisk tvůrců daných skupin,” upozornil Kožíšek.

Policie proveřuje souvislosti

„V tuto chvíli vám nemohu k dané věci říci víc, než je v oficiální tiskové zprávě policie,” řekl Novinkám mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán na dotaz, zda vyšetřovatelé vědí, že jde o falešnou zprávu. „Informaci předám kolegům z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří se zálěžitostí zabývají,” dodal.

Podle předchozího vyjádření Nguyenové se policisté snaží kontaktovat administrátory Facebooku a Instagramu, aby zamezili šíření této hry.

„Dále prověřujeme, zda s touto hrou mají nějakou spojitost podezřelá úmrtí dětí, která se v poslední době udála,“ konstatovala mluvčí policie.

O sebevraždě se hovoří hlavně v případu dvou 15letých dívek, které srazil vlak minulý týden na Mělnicku. Policie to dosud nepotvrdila, prověřuje všechny okolnosti činu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám