Hlavní obsah

Finský řidič bloudil na silnici s mapou Československa, stres potlačoval kořalkou

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Se stařičkou mapou, kde bylo ještě Československo jako jeden stát, se 64letý Hannu Sepponen z finského Tampere vydal o tomto víkendu autem navštívit svoji dceru do Prahy. Hned za hranicemi s Německem ale začal bloudit, protože trasa na mapě, kterou se řídil, už neodpovídala aktuální silniční síti. Aby potlačil stres, popíjel při jízdě kořalku.

Finský řidič bloudil na silnici s mapou ČeskoslovenskaVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Tápání finského seniora ukončili policisté hlídkující v Sytně na Tachovsku, u kterých sám zastavil a požádal je, aby mu ukázali cestu. A protože z něj cítili alkohol, dostal dýchnout. Přístroj ukázal téměř dvě promile. Ještě předtím ale stačil urazit dopravní značku, když při průjezdu zatáčkou vyjel mimo vozovku.

Už v úterý si cizinec vyslechl u Okresního soudu v Tachově ortel za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Dostal pokutu 19 tisíc korun, na tři roky zákaz řízení a vyhoštění z ČR na pět let s tím, že republiku musí opustit do čtvrtka.

To je spíš milost než trest, ulevilo se Finovi

Rozhodnutí, kterým byl Sepponen zároveň propuštěn ze zadržení, je pravomocné. „Je to spíš udělení milosti než trest,“ vyhrkl ze sebe zjevně spokojený Fin, který dva dny strávil v policejní cele. Ve své domovině by za stejný prohřešek totiž mohl skončit až na dva roky ve vězení.

„Pravděpodobně hned za hranicemi jsem se zamotal. Najednou jsem zjistil, že jedu po jiné cestě, než po jaké jsem kdysi jezdíval. Ta místa, kterými jsem nyní projížděl, už na mapě nebyla. Ztratil jsem úplně orientaci,“ uvedl před soudem cizinec.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Finský řidič před soudem v Tachově

Dostal se prý do jakéhosi bludného kruhu a nevěděl, jak z něho ven. „Pamatuji si, že na jednom místě byla zúžená silnice a najednou se přede mnou z prázdna vynořila dopravní značka. V tu chvíli jsem si ani neuvědomil, že došlo k nějakému poškození mého auta. Později jsem zjistil, že po nárazu zůstala na místě moje státní poznávací značka,“ vypovídal dále Sepponen.

Po určité době zahlédl v protisměru stát u silnice policejní vozidlo. „Zastavil jsem, vyndal svoji mapu a šel za policisty s otázkou, kudy se dostanu na Plzeň, kde jsem měl rezervovaný hotel na přespání,“ pokračoval hříšník. To už byla skoro jedna hodina v noci.

Soudce: Mohlo to dopadnout mnohem hůř

Pití alkoholu během jízdy vysvětlil tak, že tím potlačoval stres. „Měl jsem pocit, že mě to udrží v klidu. Někde na půl cesty se mi to ale vymklo z rukou. Byl jsem nervózní hlavně kvůli tomu, abych včas dojel do hotelu. Uznávám a vím, že to bylo špatné. Uvědomuji si i to, že k čemu došlo, je protizákonné v každé zemi. Nijak se z toho nevyvlékám ani se nezbavuji odpovědnosti,“ kál se dále řidič.

Samosoudce Miroslav Vajgant po ukončení dokazování poslal cizince za doprovodu policejní eskorty vybrat hotovost do bankomatu a následně rozhodl, že peněžitý trest zaplatí okamžitě v pokladně soudu.

„Řidič může být rád, že svým jednáním nezpůsobil nějaký závažný následek. Mohlo to dopadnout mnohem hůř než jen poničenou dopravní značkou,“ uzavřel soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám