Hlavní obsah

Soud poslal muže za znásilnění dcer na osm let do vězení, jeho družka u soudu omdlela

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Za znásilnění svých dvou nezletilých dcer, ohrožení jejich mravní výchovy a přečin soulože mezi příbuznými má jít na osm let do vězení 50letý muž z Ústecka. Navíc mu ve středu Krajský soud v Ústí nad Labem nařídil ambulantní sexuologické léčení. Vynášení rozsudku muselo být krátce přerušeno, bezprostředně po vynesení výše trestu mužova nynější družka v soudní síni omdlela.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný muž u soudu

Článek

O ženu, která spadla na zem a krátce byla v bezvědomí, se postarala justiční stráž a přivolaná záchranka, která ji odvezla na vyšetření do nemocnice. Až pak soud ve vynášení rozsudku mohl pokračovat.

Podle soudu byl otec, který vychovával většinu času dívky sám, jedinou autoritou v rodině, protože jejich matka byla alkoholička a nestarala se o ně. „Obžalovaný byl bez ženy, využil bezbrannosti poškozených, které byly bohužel jeho dcerami,“ řekla předsedkyně senátu Kamila Elsnicová. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný se na místě proti němu odvolal.

On byl jediná autorita, byly odkázány zcela na něj.
soudkyně

S dcerami si měl muž začít již před dlouhou dobou, krátce poté, co nastoupily do první třídy. Opakovaně je měl podle soudu trestat páskem na nahé hýždě a poté se o ně měl opakovaně třít penisem. Dívky se marně slovně a odstrkováním bránily. Když byla jedna z dcer starší, násilím jí roztahoval nohy a vykonával na ní soulož. Na kauzu se přišlo až téměř v dospělosti dívek.

Skutky popřel

Obžalovaný před soudem skutky popřel. Po rozvodu s manželkou k němu prý dívky samy chtěly, a soud mu je svěřil do péče. Odmítl, že by se doma před nimi byť jen svlékal, natož s nimi souložil. Podle svých slov se domnívá, že by za obviněním mohla být jeho starší dcera s přítelem, kterým odmítl dát peníze na zařízení jejich bytu a oni by v případě jeho odsouzení mohli mít zájem o jeho byt. Navést měli prý i mladší dceru.

Soud jeho obhajobu hodnotil jako účelovou a uvěřil dcerám, které chování otce popsaly. „On byl jediná autorita, byly odkázány zcela na něj. Nemáme důvod pochybovat o věrohodnosti poškozených,“ uvedl Elsnicová. Soud jim také přiřkl odškodnění za nemajetkovou újmu ve výši 70 a 50 tisíc korun.

Nynější násilí na dcerách není jediným mužovým sexuálním prohřeškem. V době, kdy mu bylo 15 let, byl uznán vinným z pohlavního zneužití, kdy měl pod záminkou vylákat dvě nezletilé dívky a pak je měl osahávat. Potrestán tehdy nebyl, musel ale nastoupit ochranné sexuologické léčení. Ambulantně se pak léčil až do začátku 90. let, kdy se oženil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám