Hlavní obsah

Nejvyšší soud rozhodl o Nečesaném

– Brno • Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o dovolání Lukáše Nečesaného, zatím ale neuvede jak. Nejprve musí vypracovat odůvodnění, pak se bude doručovat účastníkům řízení. Informoval o tom ve středu mluvčí soudu Petr Tomíček. Nečesaný dostal 13 let za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Na rozhodnutí NS čeká na svobodě.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný z vraždy Lukáš Nečesaný u Vrchního soudu v Praze. Archivní snímek

Článek

Tomíček očekává, že soud rozhodnutí vypracuje rychle, nevyžije tedy měsíční lhůtu. V řádu dní NS dokončí odůvodnění, potom rozhodnutí se spisem vypraví zpět k soudu prvního stupně, který má za úkol doručovat účastníkům řízení.

V minulosti už NS jednou nařídil, aby justice Nečesaného kauzu znovu projednala. Když byl muž opět uznán vinným a podal druhé dovolání, NS mu přerušil výkon trestu. Už tehdy ale zdůrazňoval, že tím nijak nepředjímá konečné rozhodnutí.

Svůj první zásah v Nečesaného prospěch odůvodnil NS pochybnostmi o důkazech. Odvolací Vrchní soud v Praze ale vynesl znovu stejný verdikt. Podle obhajoby se stále nepodařilo rozptýlit pochybnosti o Nečesaného vině, mezi provedenými důkazy a skutkovými zjištěními je prý extrémní rozpor.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10 000 korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn. Život jí zachránili lékaři, po útoku trpěla výpadkem paměti.

Vrah na zakázku?

Nečesaný přiznává, že v kadeřnictví byl - prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel napadnout někdo jiný až po jeho odchodu. Podle verdiktu mladíka usvědčují například pachové stopy, které se našly na kabelce napadené ženy nebo na vypínači. Motiv činu byl podle rozsudku majetkový, Nečesaný měl dluhy. Podle Nečesaného policisté "udělali z dvacetiletého kluka na zakázku vraha".

Poté, co jej NS při svém prvním rozhodování propustil z výkonu trestu na svobodu, oženil se a stal se otcem. Pražský vrchní soud se kauzou zabýval třikrát. Napoprvé ji vrátil královéhradeckému soudu k novému projednání, napodruhé Nečesanému o tři roky snížil původní šestnáctiletý trest s odůvodněním, že pachatel je mladý a že je možné, že se z potrestání poučí. Napotřetí znovu uložil 13 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám