Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který v metru napadl nožem soka v lásce

– Praha

Za útok na manželku a jejího nového partnera ve stanici metra Kačerov si pachatel s konečnou platností odpyká 11 let ve vězení. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud. Muž čin nepopíral, hájil se však tím, že nechtěl vraždit, a domáhal se mírnější právní kvalifikace. Ústavní soudci stížnost považovali za neopodstatněnou.

Foto: Novinky

Eskorta přivádí Štefana Nehillu k soudu. Archivní snímek

Článek

Původně pachatel dostal 12 let vězení za pokus o dvojnásobnou vraždu. První verdikt ale Nejvyšší soud zrušil s tím, že bývalou manželku možná útočník nechtěl zavraždit, ale jen postrašit. Poté dostal útočník mírnější, jedenáctiletý trest za pokus o jednu vraždu.

V ústavní stížnosti obhajoba uvedla, že trvají pochybnosti také nad okolnostmi konfliktu se sokem v lásce. Podle stížnosti měl být pachatel potrestán za pokus o těžké ublížení na zdraví nebo zabití.

Ženu tahal oknem

Ústavní soud ale zdůraznil, že justice případ řešila opakovaně a důkladně, přičemž odsouzený s výsledkem nadále není spokojen. „Tato nespokojenost sama však nezakládá důvodnost ústavní stížnosti. Stěžovatel neuvedl žádnou okolnost, která by svědčila o tom, že soudy zasáhly do základních práv. Soudy se věcí důkladně zabývaly a dospěly k jednoznačnému závěru," stojí v usnesení.

Muž se v roce 2014 vypravil se dvěma kuchyňskými noži za svou bývalou manželkou, která pracovala v metru jako dozorčí turniketů. Když se žena vyklonila z okénka, chytil ji za krk a začal ji tahat ven. Poté vykopl dveře a vnikl do místnosti, kde ženě mezitím přispěchal na pomoc její kolega a zároveň partner.

Útočník jej bodl do břicha, přičemž nůž zasáhl i játra. Žena mezitím stihla přivolat pomoc. Brzká operace zachránila napadenému život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám