Hlavní obsah

Muž s nožem útočil na stezce. Stráví 6 let ve vězení a pak ho čeká detence

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

V polovině září loňského roku rozvířila poklidnou atmosféru podkrkonošského Trutnova zpráva o loupežném přepadení na stezce pro pěší. Pachatele útoku, který se navíc zjevně chystal svůj čin zopakovat, ve středu poslal Krajský soud v Hradci Králové na šest let do vězení. Rozsudek je pravomocný, obžaloba i obhajoba se vzdaly práva na odvolání.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Marian Geci v soudní síni královéhradeckého krajského soudu.

Článek

Pachatelem útoku je osmatřicetiletý Marian Geci, trest dostal za loupež a pokus o loupež.

Ke své oběti — ženě, která šla loni 16. září kolem desáté hodiny večer po stezce — se útočník přiblížil na kole. „V úmyslu zmocnit se peněz, které by mohla mít při sobě, ji bodl nožem s čepelí dlouhou 12 centimetrů do zad,“ stojí v obžalobě. Zranění byla vážná, ohrožovala ženin život.

Poškozenou Geci neoloupil jen proto, že po stezce zrovna náhodou přijížděl jiný cyklista, před kterým obžalovaný uprchl.

Podruhé chtěl Geci zaútočit o týden později, opět kolem desáté večer. Opět se projížděl na kole s nožem v ruce, ale dřív, než mohl někoho zranit, ho zadržela policejní hlídka.

Tresty k ničemu nevedly

Soud uložil obžalovanému také povinnost zaplatit zdravotní pojišťovně částku přes 48 tisíc korun, poškozené ženě by pak měl muž vyplatit dalších téměř 34 tisíc.

Po odpykání trestu pak bude Geci automaticky převezen do zabezpečovací detence. Soud tak vyslyšel názor soudní znalkyně. „On je opravdu nebezpečný. Předchozí podmíněné tresty k ničemu nevedly,“ řekla znalkyně z oboru psychiatrie Michaela Málková.

„Detence zajistí, že bude pod léčebným dohledem vystaven terapeutickému působení,“ doplnila ji psycholožka Lenka Čermáková.

Obžalovaný je mírně retardovaný, ale netrpí duševní chorobou ani závislostí. Přiznal se a spolupracoval s policií. Jeho agresivita se však podle výpovědi svědků stupňovala.

Soudu Geci tvrdil, že ho k činu přinutil syn jeho družky. Chtěl prý po něm, aby uloupil peníze na marihuanu. „Nevěděl jsem, že bodnutím do zad jí (oběti) můžu způsobit smrt,“ řekl u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám