Hlavní obsah

Muž v podmínce mlátil svou podnájemnici, dostal sedm let

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Sedm let vězení nepodmíněně dostal v úterý u Krajského soudu v Ostravě osmapadesátiletý Marian Juraška za to, že psychicky i fyzicky týral svou podnájemnici. Zároveň musí devětačtyřicetileté ženě zaplatit i odškodné ve výši 50 tisíc korun.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Marian Juraška (vpravo) se svým obhájcem Lukášem Seibertem u Krajského soudu v Ostravě

Článek

„Za pokus zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví, ale také přečin týrání osoby žijící ve společném obydlí a zločin vydírání se odsuzuje k úhrnnému trestu sedmi roků nepodmíněně. Zařazuje se pro výkon trestu do věznice s ostrahou. Obžalovaný je povinen poškozené zaplatit částku ve výši 50 tisíc korun,“ uvedl soudce Petr Novák.

Dodal, že uvedeného jednání se muž dopustil i přesto, že byl v podmínce. „Byl na zkoušku propouštěn z výkonu trestu,“ připomněl soudce. Juraška byl totiž v minulosti odsouzen ke třem rokům vězení za napadení své bývalé přítelkyně.

„Klient si ponechal lhůtu k případnému podání odvolání. Počkáme na písemné vyhotovení rozsudku a potom se rozhodneme, jak budeme pokračovat dál,“ reagoval obhájce Jurašky Lukáš Seibert.

Dva měsíce pekla

Podle obžaloby Juraška své známé, která se na jaře 2015 ocitla v těžké životní situaci, nabídl bydlení ve svém bytě v Ostravě-Hrabůvce. Dohodli se na tom, že jí dočasně pronajme jeden pokoj. Společné dvouměsíční soužití se však pro ženu proměnilo v peklo.

„Přes její odmítání a sliby se s ní obžalovaný snažil navázat fyzický kontakt. Osahával ji, vyzýval k tomu, aby spala u něj v ložnici, nebo se za ní snažil dostat do koupelny, když se koupala. Když to odmítala, vulgárně ji urážel a ponižoval. Život jí ztrpčoval příkazy, jako kolik si může při koupání napustit vody do vany, zakazoval jí vycházet z bytu i ji tam zamykal,“ popisoval případ soudce.

Navíc Juraška podnájemnici vyhrožoval i tím, že pokud někomu něco řekne či vyhledá lékaře a policii, tak na ni vezme kladivo jako na svou expřítelkyni.

Mlátil ji lahví piva i taškou plnou nářadí

Obžalovaný své podnájemnici také psal vulgární SMS zprávy a dožadoval se jejího návratu do bytu. Opakovaně ji fyzicky napadal. Podle soudu jeho agrese posilněná alkoholem ve dvou případech přerostla v razantní fyzický útok.

„Poté, co poškozená odmítla za obžalovaným přijít do koupelny, napadl ji v obývacím pokoji. Z gauče ji shodil na zem, kde ji bil po celém těle a kopal do ní. Druhý útok se stal, když se žena vrátila do bytu a on po ní požadoval vysvětlení, s kým se sešla. Když seděla v kuchyni u stolu, hodil po ní plnou láhev piva. Žena se jí vyhnula. Začal ji pak znovu na zemi bít po celém těle, tentokrát taškou s nářadím. Žena dolezla až před dveře bytu, kde ji za nohy zatáhl zpět. Bít ji přestal až ve chvíli, kdy mu slíbila, že bude hodná a bude poslouchat,“ líčil dále soudce.

V důsledku zmíněných napadení Juraška své podnájemnici způsobil spoustu modřin a otoků na hlavě a celém těle a především sériovou zlomeninu žeber. Podle soudu jen shodou okolností a díky obraně ženy nedošlo k závažnějším zraněním ohrožujícím její život.

Reklama

Výběr článků

Načítám