Hlavní obsah

Exdetektiv Komárek mluvil o brutálním úniku informací, teď je obviněn ze zneužití pravomoci

• Aktualizováno

Generální inspekce obvinila bývalého detektiva Jiřího Komárka ze zneužití pravomoci, potvrdil v úterý Právu důvěryhodný zdroj. Měl se jej dopustit tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informací“. Na obvinění upozornil Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek bude ve čtvrtek odpoledne opět vypovídat před sněmovní vyšetřovací komisí.

Článek

Inspekce exdetektiva navštívila s dokumentem o trestním stíhání osobně v pondělí večer. Zda si ho převzal, se zatím neví.

Vrchní státní zastupitelství v Praze bez dalších podrobností uvedlo, že GIBS zahájila trestní stíhání někdejšího příslušníka Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby. „Uvedeného trestného činu se měl bývalý policista dopustit porušením povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání,” uvedl státní zástupce Pavel Prygl.

Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Už dříve několikrát zopakoval, že si za výrokem stojí a policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým. „Loni v létě jsem řekl, že policejní prezident je osobou podezřelou z možného úniku informací. Na tom se nic nezměnilo. V té konkrétní kauze podezřelou osobou byl,“ řekl Radiožurnálu nedávno Komárek.

Tuhý na Komárka podal kvůli výroku trestní oznámení pro podezření na zneužití pravomoci, ale i pro pomluvu.

Že by se Komárek dopustil pomluvy, se ale nakonec neprokázalo. Například kontrola Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

Odchod kvůli reorganizaci

Komárek odešel od policie loni, stejně jako jeho tehdejší nadřízený Robert Šlachta. Oba dva to vysvětlovali tím, že podle nich byla reorganizace účelová. Jejich podezření vyšetřovala sněmovní komise. Ta nakonec konstatovala, že cílem loňské reorganizace policie nebylo odstranit Roberta Šlachtu.

Nicméně podle poslanců vedení policie v čele s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a jeho bývalým náměstkem Zdeňkem Laubem přípravu reformy značně podcenilo a nedostatečně projednalo.

Podle informací Práva měl Komárek nastoupit na Finanční správu spadající pod ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO). Následoval by tak svého dřívějšího šéfa Roberta Šlachtu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám