Hlavní obsah

Po Šlachtovi jde pod Babišova křídla také Komárek

Právo, Jakub Troníček

Někdejší detektiv protimafiánské policejní jednotky Jiří Komárek, který během loňských sporů o reorganizaci elitních útvarů veřejně nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací, nastoupí podle zjištění Práva na finanční správu spadající pod ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek

Článek

Bude tak následovat svého dřívějšího šéfa Roberta Šlachtu, který po protestním odchodu od policie zamířil na post náměstka celní správy, tedy rovněž do sféry vlivu šéfa státní kasy a jednoho z nejhlasitějších kritiků loňské policejní reformy. Komárkovo angažmá na finanční správě Právu potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Podle informací Práva by exdetektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) měl mít od příštího měsíce na starosti koordinaci daňové Kobry, tedy specializovaného společného týmu policistů, celníků a právě finanční správy zaměřeného na daňové úniky.

Osobní spory

Sám Komárek, který se dosud hospodářskou ani daňovou kriminalitou nezabýval, se ke zjištěním Práva odmítl jakkoli vyjádřit. „Bez komentáře,“ konstatoval bývalý detektiv. Bez odpovědí ponechala otázky Práva také mluvčí finanční správy Petra Petlachová s tím, že se vyjádří až po víkendu.

Na práci daňové Kobry se kromě úředníků finanční správy a celníků podílejí i policisté z nově vytvořené Národní centrály proti organizovanému zločinu, kterou od jejího vzniku řídí Michal Mazánek spolu se svým náměstkem pro výkon Petrem Vopršalem.

A právě v tomto ohledu může mít angažmá Komárka coby koordinátora Kobry poměrně pikantní příchuť, vždyť například Vopršal původně podepsal otevřený dopis stavějící se za Šlachtu proti vedení policie, aby se následně stal klíčovým náměstkem „odmítané“ centrály.

„Osobně bych s ním již nikdy pracovat nechtěl,“ řekl Komárek na jeho adresu v rozhovoru pro Právo loni v září.

Naopak smířlivěji se již dříve vyjádřil Mazánek, podle kterého by osobní spory neměly práci Kobry nijak ohrozit. „Měli bychom se nad to povznést. Měli bychom si říct, že zastáváme určité funkce a musíme spolupracovat,“ poznamenal k tomu šéf centrály v rozhovoru pro Právo začátkem loňského listopadu.

Kvůli svým ostrým vyjádřením na adresu Tuhého čelí Komárek v současné době ze strany policejního prezidenta trestnímu oznámení pro možnou pomluvu, které prověřuje generální inspekce. Dosud ale v této věci žádné obvinění nepadlo.

Pro Laubeho místo na poště

Komárek byl od svého loňského letního odchodu od policie po boku Šlachty bez angažmá. Někdejší šéf protimafiánské jednotky nastoupil do vedení generálního ředitelství cel, spadajícího stejně jako finanční správa pod ministerstvo financí, už loni na podzim.

O hlavní aktéry kauzy se nicméně kromě Babiše „postarala“ i druhá strana ostrého sporu. Ostatně hlavní architekt celé reorganizace, tedy někdejší náměstek policejního prezidia pro kriminálku Zdeněk Laube, získal po svém odchodu do civilu manažerský post v České poště, podléhající ministerstvu vnitra vedenému Milanem Chovancem (ČSSD). A to i přesto, že na svůj post u policie Laube rezignoval oficiálně kvůli závažným zdravotním důvodům.

Jeho místo v nejvyšším patře vedení policie pak získal dřívější šéf protikorupční policie Jaroslav Vild, který na rozdíl od Šlachty slučování obou útvarů tiše podporoval a několik měsíců v ní pak působil jako další náměstek vedle Vopršala.

Reklama

Výběr článků

Načítám