Hlavní obsah

Novorozence zabalila do tašky a pohodila na poli. Za vraždu dostala 15 let

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal v pondělí 28letou matku na 15 let do vězení s ostrahou za vraždu svého novorozeného dítěte. Podle soudu po porodu živé dítě zavázala do igelitové tašky a již mrtvé odnesla do křoví u Štětí na Litoměřicku. Tělo mrtvého novorozence nalezl loni na jaře traktorista na poli. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce se na místě odvolali.

Foto: Aleš pelikán, Právo

Obžalovaná žena před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Žena dítě porodila loni 11. března v garsonce u svého bratra, kde v tu dobu žila. Bylo to necelé tři měsíce potom, co se s přítelem rozešla po čtyřleté známosti. Dítě bylo podle znalců schopné dalšího života. Podle soudu ho po porodu neošetřila a zabalila nejprve do ručníku a pak do igelitové tašky, kterou zavázala na uzel. Mrtvé dítě o zhruba měsíc později, loni 12. dubna našel traktorista.

Nechápu, co se se mnou stalo.
obžalovaná

Mrtvé dítě mělo zlomenou spánkovou a temenní kost a pohmožděninu mozku, což mělo podle znalců vést zřejmě k jeho smrti. Vzhledem k časovému odstupu od smrti a nálezu těla není jednoznačná příčina smrti podle soudu ale úplně jistá. Lze ale mít za prokázané, že žena uložila dítě do igelitové tašky a tu zavázala na uzel.

Vraždu prý neplánovala

Podle obžaloby ale žena působila na hlavu dítěte tupou silou, i proto se státní zástupce Jan Veselý na místě proti rozsudku odvolal. „Jsem toho názoru, že bylo prokázáno, že obžalovaná užila jistého druhu násilí zejména vůči hlavě dítěte a to byla příčina smrti,“ řekl po rozsudku státní zástupce Veselý.

Obžalovaná odmítla, že by vraždu dítěte plánovala. „Důrazně popírám, že bych kdykoliv páchala násilí na dítěti,“ uvedla ve své závěrečné řeči před soudem. Ve své výpovědi dříve řekla, že čin nebyl úmyslný ani plánovaný. „Nechápu, co se se mnou stalo,“ uvedla před soudem. Své těhotenství před okolím tajila.

Obžalované matce hrozilo 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Pro ten podle soudu nebyly ale zákonné podmínky. Soud trest uložil na samé spodní hranici sazby. „Obžalované polehčuje její dosavadní trestní bezúhonnost,“ dodal soudce Felzmann s tím, že přitěžující okolnosti soud neshledal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám