Hlavní obsah

Policie chce kvůli korupci obžalovat Nečesaného i jeho manželku

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Vyšetřování údajné korupce v případu ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného už skončilo. Kriminalisté navrhli obžalovat Nečesaného, jeho manželku Šárku a jednu osobu ze zdravotnické firmy, která měla poskytnout úplatek. O ukončení vyšetřování informoval v úterý Český rozhlas.

Foto: Právo

Ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný

Článek

O návrhu policie nyní bude rozhodovat Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. „Spis s návrhem obžaloby přišel od policie v pátek. O tom, zda skutečně bude podána obžaloba, se rozhodne v řádu několika týdnů,“ řekl Právu šéf ústeckých krajských žalobců Jan Jakovec.

Případ souvisí s údajným předražením zdravotnických zakázek za vybavení kardiocentra a traumacentra v liberecké nemocnici za 239 milionů korun. Týká se zakázek z let 2008 až 2009. Modernizace oddělení měla být předražena o 24 miliónů korun. Na základě účelově fakturovaných služeb měla společnost Sarmed, kterou v tu dobu vedla právě Nečesaného manželka Šárka, inkasovat peníze. Podle policie šlo o úplatky.

Ředitel liberecké nemocnice od počátku obvinění odmítá. Několikrát uvedl, že dosavadní důkazy naopak svědčí o jeho nevině. Podle informací ČRo proto s advokátem nyní chystá žádost o zastavení trestního stíhání. „To, že budu obžalován, bylo jasné již před mým obviněním. Že by policie zastavila trestní stíhání sama, se nikdy neděje, i když v tomto případě bych to považoval za logické,“ sdělil. Jeho manželka se vyjádřit odmítla.

Na údajnou korupci upozornil anonym

Detektivové se případem zabývají od září 2012 na základě anonymního trestního oznámení. Jeho neznámý autor v něm popsal, že manželka Nečesaného Šárka založila v roce 2009 poradenskou a konzultační firmu Sarmed, která za první rok fungování měla za konzultace příjem více než 14 miliónů korun. V následujícím roce 2010 společnost měla získat přes 5,5 miliónu korun.  

V trestním oznámení bylo uvedeno, že existuje podezření, že Sarmed sloužil k praní špinavých peněz od dodavatelů a překupníků spotřebního zdravotnického materiálu. Po odchodu Nečesaného z liberecké nemocnice na přechodnou dobu do Karlových Varů měla být firma prodána a přejmenována.

Obviněna i třetí osoba

V souvislosti s aktuálním postoupením spisu na státní zastupitelství do Ústí nad Labem vyšlo najevo, že policisté vloni v srpnu obvinili ještě další dvě osoby z prostředí zdravotnických firem, které podezírají z poskytnutí úplatku Nečesanému. Obě si proti zahájení trestního stíhání podaly stížnost. A jedna z nich uspěla. „U jedné bylo trestní stíhání k její stížnosti zrušeno," uvedl pro ČRo státní zástupce Otipka.

V případě odsouzení hrozí Nečesanému za přijetí úplatku pět až 12 let, jeho ženě za legalizaci výnosů tři až osm let vězení. U třetí osoby za trestný čin podplacení činí trestní sazba jeden až šest let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám