Hlavní obsah

Pronásledování manželky skončilo žhářským útokem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nejprve výhrůžky, potom krádež automobilu a nakonec podpálení provozovny. Takovou podobu měly útrapy, které musela snášet od sedmapadesátiletého muže jeho bývalá manželka. O případu takzvaného stalkingu, který je již několik let nově kvalifikován jako trestný čin, informovala ve čtvrtek mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Muž je nyní ve vazbě a hrozí mu až pět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obviněný násilník měl v posledním čtvrtletí loňského roku zasílat své bývalé manželce v desítkách případů SMS zprávy, obsahující i výhrůžky.

„Prostřednictvím dětí měl zjišťovat pohyb a jednotlivé činnosti poškozené. Bývalou manželku měl rovněž sledovat mimo její trvalé bydliště nebo se měl nečekaně objevit v místě bydliště oběti. Když oběť změnila telefonní číslo, aby nebyla mužem opakovaně kontaktována, měl se snažit zjišťovat nový kontakt prostřednictvím dětí,“ popsala Holčáková dotíravé chování bývalého manžela.

Jednání nakonec gradovalo.

Měl zapálit provozovnu manželky

„V závěru listopadu se měl muž zmocnit osobního vozu oběti a z Ostravy jím odjet neznámo kam. Automobil nebyl do současnosti nalezen. Škoda na majetku byla předběžně specifikována ve výši 65 000 korun,“ řekla mluvčí.

Vše pak vyvrcholilo založením požáru, který vypukl před několika dny v jedné z ostravských provozoven, kde žena podnikala. „Podezřelý měl zatím nezjištěným akcelerantem zapálit provozovnu poškozené, přičemž došlo k poškození vybavení provozovny i škodám v dalších provozovnách. Předběžně byla škoda na majetku specifikována ve výši na zhruba 400 tisíc korun,“ doplnila Holčáková.

Policie muže krátce po požáru dopadla a obvinila ho z trestných činů nebezpečné pronásledování, krádež a poškození cizí věci. „Policejní komisař učinil podnět ke vzetí obviněného do vazby. Soud návrh na vzetí obviněného do vazby akceptoval,“ doplnila Holčáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám