Hlavní obsah

Muž se bránil útoku a zabíjel. Byla to nutná obrana, řekl soud

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích v pátek zprostil obžaloby z vraždy už podruhé třicetiletého Tomáše Ilieva z Volar na Prachaticku. Podle tříčlenného senátu se prokázalo, že Iliev jednal loni v listopadu proti dvěma útočníkům ve svém domě v přiměřené sebeobraně. Jednoho z nich bodl nožem do temene hlavy a muž na následky zranění zemřel. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Tomáš Iliev v budově českobudějovického krajského souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Bylo to přepadení v našem domě a já jsem se skutečně bál,“ zdůraznil Iliev.

Měl strach a bál se o život.
obhájce obžalovaného

Za vraždu mu hrozilo až osmnáct let vězení. Státní zástupce Petr Žižka argumentoval tím, že obžalovaný použil nůž až ve chvíli, kdy oba útočníci odcházeli. Soud se však přiklonil k obhajobě.

„Jednalo se o jednu monolitní situaci, ve které se obžalovaný nacházel stále v pozici obránce. Čelil útoku dvou zdatných útočníků,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Ondřej Vítů.

Celý případ začal předloni v listopadu konfliktem ve volarské restauraci a vyvrcholil napadením v domě Ilieva. Tam vtrhli dva útočníci, když jeden tvrdil, že předtím Iliev udeřil jeho sestru.

Stopy po rvačce

Rozrazili dveře, vběhli do chodby a pak začali Ilievovi vyhrožovat, mlátili ho pěstmi a kopali do něj. Ilievovi se ještě s otcem podařilo vystrkat oba muže před dům. Mezitím sebral obžalovaný na chodbě nůž. Když odcházeli, volal na ně, ať vypadnou a nechají ho být. Vrátili se a útok se opakoval. Iliev se bránil a zasadil smrtelnou ránu nožem.

Šestatřicetiletý muž, který podlehl při útoku zraněním, se v minulosti věnoval bojovým uměním, působil v armádě a byl soudně trestán.

„I soudní znalci potvrdili rány po mlácení a škrcení na těle mého klienta. Shodli se také na tom, že měl strach a bál se o život,“ konstatoval obhájce Ilieva František Pohanka. Ten také upozornil, že napadený má právo se bránit a nemá povinnost utíkat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám