Hlavní obsah

Podvodníci si půjčovali auta za milióny, místo vrácení je prodávali na Ukrajině

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie zajistila dva muže, kteří si půjčovali drahá auta a následně je prodávali na Ukrajině. Za hranice vyvezli šest aut, například Volkswagen Passat skoro za 600 tisíc korun, luxusní džíp Range Rover za více než tři milióny korun či Volkswagen Touareg téměř za milión korun, řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Celkem způsobili škodu ve výši přes sedm miliónů korun.

Kradli auta z půjčovenVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Mozkem akcí byl několikrát trestaný muž, který se z vězení vrátil po posledním jedenáctiletém pobytu teprve vloni. Právě on přišel s nápadem půjčovat si v prodejnách „na zkušební jízdu“ drahé vozy nebo luxusní auta v autopůjčovnách a ty následně prodávat pod cenou na Ukrajině.

„Protože si sám se svou bohatou trestní minulostí netroufal půjčovat auta, zapojil do podvodu stejně starého komplice, který má za sebou také několik pobytů ve vězení, ovšem tresty má již zahlazené. Právě tento muž mu sloužil jako  tzv. bílý kůň,“ řekl k případu jihomoravský kriminalista Čestmír Pliska.

Vozy si komplic půjčoval na falešný občanský a řidičský průkaz. V prodejnách aut tvrdil, že má o vůz zájem a chce si ho řádně vyzkoušet. Obdobně tomu bylo i v autopůjčovnách, kde sjednával termín půjčení na tři dny. Když ho půjčovna začala po této době urgovat o vrácení, obvykle už používal jiný telefon a vůz už byl na Ukrajině.

Špatný řidič

Pikantní na případu byla skutečnost, že muž, který si vozy na falešné doklady půjčoval, řízení příliš neovládal. „Jistě by mu neškodilo několik hodin kondičních jízd. Proto to v praxi vypadalo tak, že když dost neobratně z půjčovny či prodejny vyjel, čekal už poblíž buď samotný autor nápadu s podvodem, nebo ještě častěji najatý řidič, který auto převezl přes Slovensko až na ukrajinskou hranici. „Tito řidiči však o podvodu neměli vůbec tušení, jízdu brali jako přivýdělek,“ doplnil Malášek.

Podle vyšetřovatelů podvedli muži ze severozápadních Čech za dva měsíce prokazatelně šest obchodníků na Zlínsku, Olomoucku a na jižní Moravě. Za auta na Ukrajině strůjce podvodu inkasoval zhruba čtvrtinovou cenu jejich skutečné hodnoty.

Komu je tam prodával, se čeští policisté snaží zjistit ve spolupráci s ukrajinskými kolegy. Zatím také není jasné, jaká byla úroveň padělaných dokladů. Oběma hrozí vězení od pěti do deseti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám