Hlavní obsah

Střelil přítele své sestry do hlavy, protože se objímal s jinou. Dostal 10,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokus o vraždu ze cti. Tak by se dal nazvat případ z jedné obce na Blanensku. Jednadvacetiletý Zdeněk Špičák střelil do obličeje pětadvacetiletého přítele své sestry, kterou měl podle Špičáka mladík podvést. Jen díky rychlému lékařskému zásahu postřelený přežil. Špičák si za pokus o vraždu v pondělí vyslechl 10,5 roku vězení. Rozsudek není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Zbyněk Špičák u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K tragédii došlo letos na konci května po oslavě úspěšně složené maturity Špičákovy sestry. Po půlnoci notně alkoholem posílený Špičák, jinak aktivní myslivec, uviděl v průjezdu u jejich domu přítele své sestry, kterak se objímá s jinou dívkou. Sáhl do kabátu, kde měl pistoli, několikrát muži mířil na hlavu a nakonec zmáčkl spoušť.

„Soud neuvěřil tomu, že k výstřelu došlo náhodou. Nebylo ale prokázáno, že by obžalovaný jednal v rozmyslu, tedy že poté, co viděl poškozeného objímat se s jinou dívkou, si odešel pro pistoli do svého pokoje, vrátil se na místo a vystřelil. Nešlo o plánovaný útok, jednalo se o afektivní jednání. Před soudem svého jednání sice litoval, ale čekali jsme, že se jako chlap podívá poškozenému nebo jeho matce do očí, omluví se a že nabídne finanční kompenzaci. K tomu ale nedošlo,“ konstatoval předseda senátu Michael Vrtek.

Nevím, co mě to napadlo vytahovat pistoli a šermovat s ní. Pak vyšla rána a já si pamatuji, jak poškozený leží na zemi.
obviněný Zbyněk Špičák

„Měli jsme rodinné posezení, vypil jsem tam asi osm piv. Pak mám už jen záblesky. Pamatuji si, jak sedíme v hospodě, pak si vzpomínám, jak vidím přítele mé sestry a tu holku, nevím, co mě to napadlo vytahovat pistoli a šermovat s ní. Pak vyšla rána a já si pamatuji, jak poškozený leží na zemi. Přiběhli rodiče a zavolali záchranku,“ prohlásil Špičák s tím, že si své jednání neumí vysvětlit.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zbyněk Špičák před soudem všeho litoval.

Dívka, kvůli které měl Špičák střílet, byla podle svých slov nejlepší kamarádkou jeho sestry. „Kluk, se kterým chodila, měl se mnou problém, takže jsme si to chtěli vyříkat. Když jsme to tehdy spolu dořešili, objali jsme se. A zrovna v tu chvíli nás uviděl Zbyněk. Měl pistoli, mířil na toho kluka, snažil se mu vysvětlit, co se děje a aby nebyl naštvaný. Mířil mu na hlavu, ale pak dal pistoli dolů. Já jsem pak šla pryč a za chvíli padl výstřel,“ vypověděla.

Státní zástupce i obhajoba si ponechali lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám