Hlavní obsah

Idylka, pak strach o život, popsala soužití s hledaným trestancem

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

Když se loni v létě poznali, byl milý, úslužný a obětavý. Po necelých dvou měsících partnerskou idylku vystřídaly hádky. Vyvrcholily v lednu, kdy se ocitla na zemi s nožem u krku. Tak tento týden u klatovského soudu popisovala žena soužití s Jaroslavem Slobodou, starším o pět let. Nastěhovala se k němu, aniž by tušila, že jde o hledaného vězně s falešnou identitou, jenž se tři roky vyhýbá nástupu trestu.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

To se dozvěděla, až když lednový incident oznámila na policii, která Slobodu, vydávajícího se za někoho jiného, zadržela a zjistila jeho pravou totožnost.

Sedmnáctkrát soudně trestaný recidivista se nyní zpovídá z nebezpečného vyhrožování, kterého se měl podle státní zástupkyně dopustit, když přiložil partnerce nůž ke krku a vyhrožoval jí smrtí. „Popadl mě za ruku a mrsknul mnou o zem. Nejdřív mě dusil, pak ze stolu sebral nůž a přiložil mi ho ke krku. Řval, že mě podřízne, jako to před chvílí udělal venku s ovcí,“ líčila žena dramatické okamžiky.

V tu chvíli si uvědomila, že jí jde o život. „Hlavou mi blesklo, že se nesmím bránit a oponovat mu. Nasadila jsem prosebný výraz, snažila jsem se i uronit slzu a dát tak najevo, že už budu jeho poslušná žena, která udělá, co bude chtít,“ pokračovala s tím, že prosík zabral, opadly emoce a ona mohla vstát.

Prý často pil

„Řekl mi, že je unavený, a šel si lehnout. Já jsem vyčerpáním omdlela do postele a usnula. Druhý den ráno normálně vstal a šel do práce. Sbalila jsem si to nejnutnější a odjela na místní policejní oddělení oznámit, co se stalo,“ uvedla žena.

Když zjistila, proč Slobodu zatkli, přišel šok. „Domnívala jsem se, že ho zavřeli kvůli tomu napadení. Jakmile mi policisté řekli pravý důvod, nemohla jsem tomu uvěřit. Zpětně mi došlo, proč mně předtím vyhrožoval zabitím, jestli ho za ty útoky udám. Teď je mi jasné, že měl strach, aby nevyšla najevo jeho totožnost a nešel do basy,“ pokračovala napadená.

Sloboda se zabydlel jako Josef Bilka ve vesničce Čejkovy v Pošumaví loni v červnu. Pronajal si tam domek, kam se k němu o měsíc později žena nastěhovala.

Podtrhl jsem jí nohy a asi dvě minuty ji držel na zemi.
obžalovaný

„Když jsme se prvně viděli, působil velmi mile. Já jsem velmi důvěřivá a po jistých sympatiích jsem souhlasila, že u něho budu bydlet. Tvrdil mi, že se o mě postará. Chodili jsme, drželi se za ruce, líbali se. Plánoval, že opravíme domek a budeme v něm žít,“ vzpomínala na začátky vztahu. Po měsíci došlo ke zlomu.

„Přišla jsem na to, že nemluví pravdu. Domek nebyl jeho, jak tvrdil, ale měl jej pronajatý. Dlužil peníze a začal mít problémy s alkoholem. Pil často a docházelo mezi námi k rozepřím, při kterých mi ubližoval. Když mě poprvé praštil, nechala jsem to ještě být v naději, že se změní. Bohužel se tak nestalo,“ vyprávěla žena.

Neplatič myslel, že děti už jsou velké

Sloboda to ale vidí jinak. „Vařil jsem, uklízel a platil všechnu režii. Ona si hrála na hraběnku. Nechtěla chodit do práce, vstávala v deset dopoledne, vysedávala s kamarádkami po kavárnách, toulala se po večerech a jen si pořád na něco stěžovala. Dokola opakovala, že když jsem si ji sem nastěhoval, jsem povinen ji živit. Řekla mi, že když to nebude podle ní, tak mě zničí,“ hájil se.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jaroslav Sloboda u soudu

Připustil, že v lednu se skutečně dostali do hádky. „Podtrhl jsem jí nohy a asi dvě minuty ji držel na zemi. Křičel jsem na ni, že jestli nevypadne z baráku, tak skončí jako ta podříznutá ovce. Ale žádný nůž jsem v ruce neměl. Pak se do toho vložila policie, zjistila, že jsem v pátrání, a odvezli mě do věznice,“ prohlásil Sloboda.

To, že je v hledáčku policie, tušil. „Spoléhal jsem na to, že už je to dávno a že děti, na které jsem neplatil výživné, za což mě odsoudili, už jsou velké,“ dodal.

Působil seriózně 

Sloboda bydlel v domě, který mu pronajal místní farmář Pavel Pánek. „To víte, že mě to překvapilo. On na mě působil seriózním dojmem. Choval se slušně, platil nájem, a když jsem se u něho zastavil, uvařil kafe a popovídali jsme si. Měl tam i docela uklizeno,“ řekl Právu Pánek. Až od policie se dozvěděl, co byl nájemník ve skutečnosti zač. „Já jsem ho vídával, jak běhal po vsi v montérkách. Víc jsem se o něj nezajímal,“ uzavřel Pánek.

Sloboda byl v roce 2013 odsouzen v Sokolově za neplacení alimentů a dostal za to rok nepodmíněně. Podle místopředsedy okresního soudu Radoslava Krůška bylo trestní řízení vedeno jako proti uprchlému. „Později jsme vydali příkaz k dodání do výkonu trestu, pak následoval evropský zatýkací rozkaz, který byl později rozšířen i na státy mimo Evropu,“ sdělil Krůšek.

V úterý klatovský samosoudce Jaromír Veselý rozsudek nevynesl, chce ještě vyslechnout některé svědky z obce, kde se Sloboda ukrýval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám