Hlavní obsah

Učitelku nařkli z obtěžování žáků. Své jméno se rozhodla očistit u soudu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Okresní soud v Olomouci se začal v úterý zabývat případem učitelky Vandy Fabiánové. Ta byla na konci minulého školního roku vyhozena ze základní školy v Tršicích na Olomoucku kvůli nařčení, že letos v květnu na škole v přírodě v Ostružné na Jesenicku sexuálně obtěžovala prvňáky. Žena chce u soudu očistit své jméno a domáhá se neplatnosti výpovědi, kterou dostala.

Okresní soud v Olomouci projednává případ učitelky, která se chce očistit z podezření, že sexuálně obtěžovala žáky.Video: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

Ředitel školy Jaromír Vachutka se při výpovědi, kterou učitelce dal, opíral o upozornění dvou mladších kolegyň Fabiánové. Podle nich měla vodit děti jednotlivě do umývárny a tam „po nich požadovala určité úkony, které se neslučují se standardními úkony, které by měla chtít po dětech“.

Sama Fabiánová tvrdí, že se nedopustila ničeho, co by šlo označit jako sexuální obtěžování. „Nikdy bych dětem neublížila, celá věc je absurdní,“ tvrdí žena.

Za oblíbenou kantorku, která v Tršicích učila 11 let, se po jejím propuštění postavili rodiče. Ti mj. upozorňují na to, že sami učitelku žádali, aby v průběhu školy v přírodě dohlížela ve zvýšené míře na hygienu jejich dětí, protože měli obavu z klíšťat.

Nemám vyhráno, ale také neházím flintu do žita.
vyhozená učitelka

Nevoli vzbudilo i to, že kolegyně učitelky, které měly nahlásit její „nestandardní“ chování, se dočkaly povýšení. Z jedné se stala zástupkyně ředitele, druhá povýšila z asistentky na učitelku.

Lži a pomluvy?

Petici na obhajobu učitelky – a s požadavkem na odstoupení ředitele školy – podepsalo přibližně tisíc lidí.

„Kauzu považujeme za vykonstruovanou, založenou na lžích a pomluvách s cílem osobní msty vůči paní Vandě Fabiánové a vytvoření pracovního místa učitele pro paní asistentku,“ napsali například v otevřeném dopise manželé Alena a Ondřej Dvořákovi, rodiče dívky, která loni chodila do 1. třídy tršické školy.

„Věřím, že to dobře dopadne, bude muset (ředitel Vachutka – pozn. red.) uznat chybu a bude muset odejít. Prostě on v Tršicích nemá co dělat,“ řekl Právu v úterý v budově okresního soudu Ondřej Dvořák, který je také členem petičního výboru.

Starostka čeká na rozsudek

Ředitel školy podal na kantorku kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování dětí trestní oznámení, které státní zastupitelství odložilo s tím, že neobsahuje nic, co by nasvědčovalo tomu, že se stal trestný čin.

Učitelku přijala od nového školního roku škola v sousedních Doloplazích a spolu s ní tam přešlo také 14 z 18 dětí z její tršické třídy. Všichni by se přitom rádi vrátili.

„Pokud to bude možné, tak se celá třída vrátíme zpět,“ řekla Právu v úterý Fabiánová s tím, že vše bude odvislé od toho, jak rozhodne soud, jestli výpověď a její důvody vyhodnotí jako zákonné nebo nikoli.

Vachutka opakovaně odmítl, že by udělal chybu. S návratem propuštěné kantorky nepočítá, a jak už dříve uvedl, čeká na rozhodnutí soudu. Na jeho verdikt čeká i obec.

„K tomu, aby mohla zbavit ředitele funkce, potřebuje zákonný důvod,“ zopakovala již několikrát starostka Tršic Leona Stejskalová (nez.).

Soud v úterý ženu vyslechl. „Vše je na počátku a záleží na tom, s čím se vytasí protistrana. Řekla bych, že nemám vyhráno, ale také rozhodně neházím flintu do žita,“ sdělila Právu kantorka.

K soudu ji přišlo podpořit i několik rodičů dětí. Některé z nich navrhla učitelka vyslechnout, na to však zatím nedošlo. Líčení bylo odročeno na 10. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám