Hlavní obsah

Picnul jsem ho mezi oči, řekl senior u soudu. Dostal devět let

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Na devět let do vězení za vraždu poslal ve středu brněnský krajský soud sedmasedmdesátiletého Leoše Kršku. Důchodce po jedné z hádek totiž sportovní pistolí střelil přímo mezi oči přítele své dcery. Krška před soudem nic nezapíral. Senát v čele s Andreou Svobodovou byl k důchodci mírný, muži totiž hrozilo až dvacet let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Leoš Krška přichází k soudu

Článek

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i Krška si nechali čas na rozmyšlenou pro případné odvolání.

„Rodina nefungovala, ale to nejen kvůli hádkám obžalovaného s přítelem jeho dcery, ale také mezi obžalovaným a jeho dcerou, které vyčítal koupi domu. Nastřádaly se v něm negativní emoce z bezpráví, které v domácnosti prožíval, pak stačila jedna hádka a situaci se rozhodl řešit tímto způsobem,“ konstatovala soudkyně Svobodová.

Senát odmítl myšlenku, aby se na Krškovo jednání pohlíželo jako na zabití, v takovém případě by totiž muži hrozil mnohem mírnější trest. „Věděl, co dělá. Sice docházelo k jeho napadání, ale útok nebyl tak závažný, aby mohlo dojít k překvalifikování činu,“ dodala Svobodová.

Měli konflikty

Rodinná tragédie se odehrála letos o prázdninách v kuchyni rodinného domu v jedné z obcí na Brněnsku. „Obžalovaný v důsledku dlouhodobých konfliktů a po bezprostředním slovním napadení od druha jeho dcery se rozhodl tohoto usmrtit. Vzal si proto nabitou jednorannou sportovní pistoli a další dva náboje a asi z jednoho a půl metru střelil oběť přímo do čela,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Byl hrozně agresivní, ubližoval mi, nadával mi
obžalovaný

Krška se po střelbě snažil ještě pistoli znovu nabít, v tom mu ale zabránil jeho vnuk. Postřeleného muže záchranáři převezli do nemocnice, tam ale svému zranění druhý den podlehl.

Krška ve svých letech špatně vidí, téměř neslyší a pohybuje se jen s největšími obtížemi. Před soudem se rozhodl nic nezapírat. Osudný den se podle svých slov díval na televizi, když si musel odskočit na záchod. Aby nemusel jít daleko, rozhodl se malou potřebu vykonat před domem.

Špatně vidí

„Uviděl to dceřin přítel a začal mi nadávat s tím, že mi v tom vymáchá nos. Přitom mě drápl do nosu. Byl hrozně agresivní, ubližoval mi, nadával mi, hádali jsme se každou chvíli. Jemu vadilo všechno. Že jsem starý, že špatně chodím, že luštím křížovky,“ popsal Krška poslední hádku, která zpečetila osud mladšího muže.

„Sebral jsem se, šel jsem pro pistoli a picnul jsem ho mezi oči. Neměl jsem brýle, takže jsem špatně viděl, spíš jsem ho chtěl postrašit. Ale nevyšlo to. Chtěl jsem střílet spíš nad něj do stropu, byl jsem v afektu. Zabít jsem ho ale nechtěl, jsou s tím akorát potíže,“ hájil se před soudem. Vražednou zbraň si Krška koupil před čtyřiceti lety na burze v Brně bez patřičného povolení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám