Hlavní obsah

Za vraždu expřítelkyně v brněnském arboretu dostal mladík 18 let vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně poslal v úterý na 18 let do vězení Radúze Šafránka, který podle obžaloby v brněnském arboretu zavraždil svou bývalou přítelkyni. Šafránek vinu popírá, tvrdí, že v arboretu vůbec nebyl.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Svědci obžalovaného identifikovali na kamerových záběrech z okolí místa činu. Důkazy proti němu na sebe navzájem navazují a doplňují se. Zato se nenašel žádný důkaz, který by aspoň náznakem hovořil o tom, že by se činu mohl dopustit někdo jiný. Je vyloučeno, že by ještě někdo v té chvíli mohl mít motiv, aby ji takto brutálně usmrtil, neměla s nikým problém, pouze s obžalovaným,“ konstatoval soudce Jirsa.

Šafránek se sice snažil dopady rozchodu s dívkou bagatelizovat, ale to podle soudu neodpovídalo dalším důkazům, jako jsou výpovědi jeho známých a znalecká vyšetření. „Je narcistickou osobností a agresivita v něm mohla růst dlouhou dobu,“ upozornil Jirsa na závěry znalců.

O osobnostních rysech Šafránka svědčí i to, že ještě večer po vraždě volal na vietnamský erotický privát.

Přinesl nůž

„Bojový nůž se běžně na schůzku s dívkou nenosí. Choval se zákeřně, chladnokrevně, z mrtvého těla svlékl kabát, tělo se snažil schovat pod keř. Bylo to jednání dopředu připravené, po činu se šel vykoupat do aquaparku, aby ze sebe smyl případné stopy,“ dodal soudce.

Šafránek musí rodině zavražděné dívky zaplatit ještě 2,1 miliónu korun. Případ není u konce, Šafránek se totiž na místě odvolal.

Dostala desítky ran

Vražda, která otřásla Brnem, se stala 8. března. Vyšetřovatelé jsou si jisti, že 24letou dívku, na kterou rodina i přátelé vzpomínají jako na pracovitou, hodnou a obětavou, zavraždil Šafránek. Svůj čin měl provést s rozmyslem, na setkání s ní si totiž podle obžaloby přinesl nůž.

„Velkou intenzitou jí pak nožem zasadil rány do obličeje, břicha, zad, rukou i nohou. Rány pronikly až do lebky a zasáhly mozek. Napadená se surovému útoku bránila, ale zranění vedla k okamžité smrti. Bezprostřední příčinou byla rána, která pronikla až do mozku. Po činu jí obžalovaný ukradl kabát a kabelku,“ konstatovala státní zástupkyně.

Napadená dívka, přestože nemohla nic tušit, se ještě stačila udatně bránit. „Snažila se chytat onen zraňující nástroj, našli jsme typické známky obrany na jejích rukou,“ upozornili znalci. Kromě mozku měla dívka mimo jiné poraněnou bránici, ledvinu a slezinu. Nejhlubší rána pronikla 14 centimetrů do jejího těla.

Šafránek vyšetřovatelům tvrdil, že v době vraždy byl na túře po okolí Brna. Vražednou zbraň sice vyšetřovatelé nenašli, ovšem poblíž mrtvého těla našli pouzdro na útočný nůž. A na něm byla nejen DNA zavražděné dívky, ale také DNA Šafránka. Pachové stopy na pouzdru se také shodovaly s pachovými stopami obžalovaného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám