Hlavní obsah

Střelil tchána do hlavy, protože mu bůh neporadil. Dostal 13 let

– Brno • Aktualizováno
Právo, pko

Krajský soud v Brně poslal na 13 let do vězení sedmašedesátiletého silně věřícího Antonína Pospíšila, který podle obžaloby nevydržel ústrky od svého panovačného tchána, vzal podomácku vyrobenou zbraň a dvakrát muže střelil do hlavy. Pospíšilovi hrozilo až 20 let kriminálu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Antonín Pospíšil tvrdil, že byl v zoufalé situaci a nevěděl, jak dál.

Článek

Obhajoba navrhovala pro důchodce mírnější trest a změnu kvalifikace činu na zabití. Soud ale vyhověl návrhu obžaloby. „Proti tchánovi je obžalovaný o generaci mladším mužem, měl před sebou starce, otce své manželky a také muže, se kterým měl dlouholeté spory. Nedal mu nejmenší šanci na obranu. Nijak poškozeného nevaroval,” uvedla soudkyně.

„V polovině března letošního roku v důsledku dlouhodobých neshod s tchánem a poté, co si mu manželka stěžovala, že ji zase bezdůvodně napadl, si přinesl pistoli z garáže, dal si alkohol na kuráž a šel za tchánem sledujícím televizi v přízemí rodinného domu. Z bezprostřední blízkosti ho střelil zezadu do hlavy, poté jej obešel a střelil ho ještě jednou,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně.

Klekl jsem si v kotelně u kotle a modlil jsem se k bohu o radu.
odsouzený

Starší manželé museli podle jejich výpovědí snášet panovačnou a útočnou povahu zavražděného. Jeho chování se prý značně zhoršilo před lety, kdy mu umřela žena. Manželé ale podle svých slov neviděli ze situace žádné východisko.

Čtyřicetileté týrání

„Nemohli jsme se prostě odstěhovat a nechat ho tam. To by lidé na vesnici nepochopili,“ konstatoval Pospíšil, za kterého se po činu ale mnoho lidí z obce postavilo a na soud tak dokonce mohl čekat na svobodě. „Nepovažují mě za vraha, nemyslí si, že bych udělal něco špatně. Nejsem žádný profesionální mordýř, předtím jsem zastřelil jen prašivého kocoura,“ vysvětloval u soudu Pospíšil.

Osudný den si prý jako už tolikrát Pospíšilovi stěžovala jeho žena na nesnesitelné chování otce. „Já jsem si vzal pistoli a náboje, klekl jsem si v kotelně u kotle a modlil jsem se k bohu o radu, co mám dělat. Jenže žádnou radu jsem nedostal, tak jsem vzal pistoli a přemítal jsem, co udělám, s tchánem totiž nebyla žádná domluva,“ vzpomínal před soudem muž, který si zbraň vyrobil sám už před čtyřiceti lety ve fabrice, kde pracoval.

„Nakonec jsem šel za tchánem do kuchyně a řekl jsem nazdar. Chtěl jsem ho varovat, že pokud bude dál ubližovat ženě, že mu také ublížím. On ale na mě zařval, ať vypadnu. Řval na mě skoro 40 let, ale já mu to jako křesťan toleroval. Jenže teď jsem natáhl zbraň a zezadu jsem ho střelil. V tu chvíli jsem viděl před sebou svoji utrápenou ženu, takže jsem střelil ještě jednou,“ přiznal muž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám