Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal muže, do kterého při odbočování narazil opilý motorkář

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Opilý a ve vysoké rychlosti předjížděl na plné čáře několik aut mladý motorkář. Přitom narazil do auta, které odbočovalo vlevo. Podle soudů ale za nehodu mohl i řidič auta, který dostal podmínku a měl platit vysoké odškodné. Muže se zastal až Ústavní soud (ÚS), podle nějž řidič nemohl počítat s tím, že motorkář úmyslně poruší hned několik pravidel silničního provozu. ÚS tak rozsudek zrušil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Řidič odbočoval z hlavní silnice doleva. Musel počkat, protože proti němu jelo několik aut. Za ním dobrzďovalo několik dalších aut, když v tu chvíli se za tvořící se kolonou vyřítil mladý opilý motorkář.

Jel rychlostí vysoce překračující povolený limit a na plné čáře, zdůrazněné navíc značkou zákaz předjíždění, a začal zleva předjíždět. Odbočující řidič nic takového nečekal, začal sám odbočovat a motorkář do něho narazil. Nehodu sice přežil, ale s doživotními následky.

Podle justice řidič osobního auta dostatečně nevěnoval pozornost situaci za sebou a měl předjímat, že se za ním někdo pohybuje. To i přesto, že motorkář úmyslně porušil hned několik pravidel silničního provozu.

Předjíždění nečekal

„Nelze považovat za nepřiměřené, spoléhal-li stěžovatel na to, že pokud se již o situaci za sebou přesvědčil a nic nenasvědčovalo tomu, že bude předjížděn v místě zákazu předjíždění, nesledoval již výhradně situaci za sebou. Opak by vedl k absurdnímu závěru, že každý řidič musí vždy a za všech okolností počítat s tím, že ostatní účastníci silničního provozu jeho pravidla nedodržují,“ konstatoval soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

„Zde se uplatní i princip omezené důvěry v dopravě, který spočívá v tom, že se řidič při provozu na pozemních komunikacích může spoléhat na to, že ostatní účastníci budou dodržovat pravidla silničního provozu, pokud z konkrétních okolností nevyplývá opak,“ dodal Jirsa.

ÚS tak rozsudek zrušil a věc se nyní vrací k novému řízení Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám