Hlavní obsah

Policejní šéf Tuhý nesmí půl roku řídit a zaplatí 10 tisíc

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také nejvyšší policejní funkcionáři jsou za své prohřešky odpovědní. Nyní se o tom přesvědčil přímo policejní prezident Tomáš Tuhý, kterého v červenci přistihli ostravští policisté při překročení povolené rychlosti, když spěchal služebním vozem z domova do Prahy. Ve voze byl sám a na padesátce jel více než sto kilometrů v hodině. A nyní přišel trest.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Nadřízený Tuhého, kterým je ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), mu minulý týden podle zjištění Práva uložil ve správním řízení pokutu deset tisíc korun, a především pak zákaz řízení po dobu šesti měsíců, což následně redakci potvrdil sám Tuhý. Ministrovo „rozhodnutí ve  věci jednání, které má známky přestupku“, obdržel Tuhý v úterý 25. října.

„Mohu potvrdit, že jsem v těchto dnech převzal rozhodnutí správního orgánu ministerstva vnitra, které se týká přestupku v dopravě – překročení rychlosti,“ řekl ve čtvrtek Právu Tuhý.

Jel bez majáku

Úředníkům vnitra podle svých slov vysvětlil důvody, proč jel v červenci tak rychle, a zároveň potvrdil, že při řízení nepoužil majáky, i když by na to měl jako policista při plnění služebních povinností nárok. Podle zjištění redakce Tuhého povolali během víkendu k okamžitému návratu do Prahy, aby tam řešil vzniklou bezpečnostní situaci. V té době došlo v Turecku k neúspěšnému pokusu o převrat a svržení tamního prezidenta Erdogana.

„Pokud bych plnil úkoly policie a chtěl využít oprávnění dané zákonem, tak bych samozřejmě při plnění úkolů a zejména při překračování rychlosti měl možnost použít zvláštní výstražné zařízení s právem přednosti jízdy, ale toho jsem nevyužil,“ řekl Tuhý. „V tom okamžiku jsem se stal běžným řidičem, proto za to nesu příslušné následky a plnou odpovědnost,“ uvedl Tuhý.

Porušení dopravních předpisů přiznává a k věci se prý rozhodl postavit jako chlap, tedy nemíní jakkoli uložený trest rozporovat, přestože by mohl podat odvolání. To ale odmítl.

Trest je pravomocný

„Nesu plnou zodpovědnost za překročení rychlosti, a proto jsem ten trest, který mi byl vyměřen s pokutou deseti tisíc korun a šesti měsíci zákazu řízení, přijal a respektuju to. Na místě jsem se vzdal možnosti opravných prostředků, tudíž to rozhodnutí v tuto chvíli nabývá právní moci,“ řekl policejní prezident s tím, že pro něj je to již uzavřená záležitost.

I podle výše uloženého trestu lze usuzovat, že rychlost překročil výrazně, a to o více než čtyřicet kilometrů. V takovém případě lze uložit finanční sankci pět až deset tisíc a zákaz řízení v rozmezí od šesti měsíců do jednoho roku. Tuhý tak dostal peněžní trest na samé horní hranici, naopak o řidičák přišel na nejkratší možnou dobu.

Policejní prezident na dotaz Práva potvrdil, že povolenou rychlost skutečně překročil více než dvojnásobně. „Bylo to na úseku, kde je povolena padesátikilometrová rychlost, a bylo to více než o padesát kilometrů v hodině,“ uvedl Tuhý. A na doplňující otázku, zda tedy jel přes stovku, odvětil: „Ano, bylo to tak.“

Není jediný

Ministr Chovanec nyní považuje celou záležitost za uzavřenou. „Ztotožnil jsem se se závěry šetření odborného úseku ministerstva vnitra a na jejich základě přijal rozhodnutí, které považuji za adekvátní. Jsem rád, že se k tomu policejní prezident postavil jako chlap a vzdal se lhůty na odvolání,“ napsal ve čtvrtek Právu. „Policejní prezident má i nadále moji důvěru,“ dodal.

Tuhý není jediný český policejní prezident, který měl problém s dodržováním dopravních předpisů. Před deseti lety novináři přistihli Vladislava Husáka, jak při cestě z Lán do Prahy jede rychlostí 190 kilometrů za hodinu.  Husák to vyřešil tak, že sám uložil řidičák na tři měsíce do úschovy na pražském magistrátu a poslal charitě 10 tisíc korun.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám