Hlavní obsah

Poškozený šokoval soud, sám smetl obžalobu a vinu za incident vzal na sebe

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Hlavní svědek a poškozený v jedné osobě v soudním případu těžkého ublížení na zdraví, kterého se na něm měl dopustit devětapadesátiletý Ladislav Ďurech ze Zlínska, u Krajského soudu ve Zlíně v pondělí doslova „rozdrtil“ obžalobu státního zástupce Lea Foltýna. Změnil totiž výpověď a přiznal, že incident sám začal a obžalovaného napadl. Soudkyně jednání odročila.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zda skončí obžalovaný Ladislav Ďurech za mřížemi, není jisté.

Článek

Foltýn v obžalobě viní Ďurecha, že před dvěma lety v podnapilém stavu nejdříve slovně vyhrožoval a poté i fyzicky napadl bývalého přítele jeho dcery s tím, že na něj mířil pistolí a poté před něj třikrát vystřelil do země. Následně měl poškozeného několikrát udeřit revolverem do hlavy a téměř mu utrhnout ušní boltec. Jeho spis je postavený na původní výpovědi poškozeného.

„Jen shodou náhod a aktivní obranou poškozeného nedošlo k závažnějšímu následku,“ uvedl Foltýn.

Ano, nadával jsem mu. Napadení bylo z mé strany.
poškozený k napadení

Obžalovaný Ďurech však zpochybňuje, že by na muže mířil, a tvrdil, že chtěl agresivního muže jen vystrašit, když jej předtím několikrát upozornil, ať odejde z jeho pozemku. „Měl jsem z něj panickou hrůzu, ovládal bojová umění. Volal jsem proto na něj: Mirku, vypadni odtud. Seber se, nebo zavolám policii. Místo toho mne ale napadl,“ konstatoval obžalovaný, který i přiznal, že při obraně použil také plynovou pistoli se třemi náboji.

K překvapení samotného státního zástupce se poté rozmluvil i samotný poškozený. Nečekaně zcela obrátil svou výpověď učiněnou již dříve na policii. Po konkrétních dotazech předsedkyně senátu Ivety Šperlichové se poškozený přiznal, že sám vyvolal hádku a i přes výzvy neopustil cizí pozemek. Na řadu položených otázek neměl odpovědi a dlouze mlčel.

Byla to prý msta

„Ano, nadával jsem mu. Napadení bylo z mé strany. Žduchnul jsem do něj oběma rukama. Vyzýval mne, ať opustím pozemek,“ doznal se oproti původní výpovědi na policii k započetí konfliktu poškozený.

„Situace se razantně mění. Trvám na výpovědi dcery obžalovaného,“ uvedl po skončení prvního dne hlavního líčení překvapený státní zástupce.

„Vaše původní výpověď na policii se diametrálně liší od toho, co jste nám řekl nyní,“ upozornila poškozeného soudkyně. „Proč jste křivě vypovídal?“ zeptala se předsedkyně senátu poškozeného. „Byla to msta,“ přiznal po dlouhém váhání muž, který mimo jiné na policii po incidentu tvrdil, že mu obžalovaný prostřelil ucho. „Ne. Ucho mi neprostřelil,“ změnil v pondělí u soudu svou výpověď poškozený, kterému hrozí za křivé svědectví postih.

Ďurechovi hrozí až dvanáct let

Poškozený muž ovládá bojové umění musado. Strach z něj nemá jen obžalovaný, ale i jeho okolí. Samotnému Ďurechovi i jedné ze svědkyň vyhrožoval likvidací. „Střílel jsi, pokus o vraždu, vydírání. Máš toho moc. Nechám vás, co s obhájcem patláte dohromady. Pak přijde eso. U soudu to neskončí. Počkáme na tebe. Každý, koho jsi do toho zatáhl, bude chtít odškodnění,“ psal v smskách obžalovanému.

„Pan poškozený mi navíc vyhrožoval, že mě zastřelí kuší, že mi vyvraždí rodinu, že to bude tiché. Chtěl odstupné, nejprve milión, pak dva,“ poznamenal muž, který paradoxně sedí na lavici obžalovaných.

Soud bude pokračovat začátkem ledna. Kvůli nemoci se totiž omluvila důležitá svědkyně, dcera obžalovaného, kvůli které konflikt vznikl. „Vyřiďte dceři, že ji případně necháme předvést policií, pokud se bude soudu vyhýbat,“ upozornila matku svědkyně předsedkyně senátu.

Ďurechovi hrozí v případě uznání viny pět až dvanáct let za mřížemi. Zda bude uznán vinným, není jisté. Důležitá bude zřejmě výpověď jeho dcery, která měla dříve za partnera právě poškozeného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám