Hlavní obsah

Nevěnoval jsem se řízení, přiznal u soudu muž. Na přechodu zabil dva lidi

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tragickou nehodu, při které řidič na přechodu v Ostravě zabil terénním automobilem dva chodce, posuzuje od čtvrtka Okresní soud v Ostravě. Podle obžaloby se Jiří Smolka (45) při řízení věnoval svému mobilnímu telefonu. Řidič odmítá, že by s mobilem za jízdy manipuloval. Jisté však je, že dvojici na přechodu zaregistroval až v okamžiku, kdy došlo k nárazu.

Obžalovaný Jiří Smolka u Okresního soudu v OstravěVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Nehoda se stala letos 10. února na Sokolské třídě v Ostravě. Terénní automobil Mitsubishi Pajero se ulicí řítil rychlostí přes 60 kilometrů za hodinu, načež narazil do dvou chodců, kteří vstoupili na přechod.

Dvaaosmdesátiletý muž a sedmašedesátiletá žena střet nepřežili, jejich těla se našla několik desítek metrů od místa nárazu.

Plně si uvědomuji, co jsem způsobil. Je to moje vina.
obžalovaný

„Zahlédl jsem je na poslední chvíli, vůbec jsem nestačil brzdit,“ vypověděl řidič do policejního protokolu, ze kterého soudce četl.

Muž připustil, že ho vyrušil mobilní telefon, který měl odložený v přihrádce nad autorádiem. „Instinktivně jsem se podíval na mobil, pak na tachometr a najednou se mi v jízdní dráze zjevili chodci. Nedalo už se nic dělat,“ vypověděl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Jiří Smolka u Okresního soudu v Ostravě

U soudu vyjádřil pětačtyřicetiletý muž lítost nad dvěma zmařenými lidskými životy. „Plně si uvědomuji, co jsem způsobil. Je to moje vina. Přiznávám, že jsem se plně nevěnoval řízení, byl jsem nesoustředěný,“ řekl Smolka.

Své jednání by podle svých slov rád vrátil zpátky, celá situace ho prý psychicky velmi zasáhla a musel vyhledat pomoc psychiatra.

Zajímavé je, že textová zpráva, která měla řidiči přijít, se nenašla. Smolka tvrdí, že žádnou nečetl. Podle výpisu o záznamu hovorů, které poskytl policii mobilní operátor, byla textovka na mobil odeslána pouhou minutu předtím, než ze stejného telefonního čísla oznámil muž nehodu na tísňovou linku.

Foto: Mapy.cz

Sokolská třída v Ostravě, kde se tragická nehoda odehrála

Rozsudek zatím ve čtvrtek nebyl vyhlášen, protože nepřišel jeden ze znalců, na jehož účasti trvá obhajoba.

Ta se snaží zpochybnit, že chodci přecházeli zleva. Pokud by se jí to povedlo, mohlo by to mít vliv i na případný trest, protože chodce přecházející zleva musel řidič na rovném úseku vidět už z velké dálky, zatímco zprava mu mohli vejít do cesty nečekaně.

Hlavní líčení proto bude pokračovat výslechem znalce 10. ledna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám