Hlavní obsah

Bránil jsem kamaráda, tvrdil soudu obžalovaný z vraždy polského dělníka

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

U Krajského soudu v Hradci Králové se v úterý začal řešit případ první vraždy, k níž došlo letos v Královéhradeckém kraji. Přiznal se k ní Polák Sebastian Krystian Goliat (30). Podle obžaloby zasadil svému o pět let mladšímu krajanovi dvě rány nožem do hrudníku a poté ho nechal umřít bez pomoci na chodbě ubytovny. Za to mu hrozí až 18 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Polák u soudu v Hradci KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Čin se stal letos 31. ledna po půlnoci v Novém Bydžově v třípokojovém bytě, který sloužil jako ubytovna polských dělníků. Celkem jich tam v té době žilo osm.

„Přijel jsem si vydělat peníze v době, kdy bylo těžké v Polsku sehnat práci. To, co se stalo s poškozeným, v tom nebyl žádný skrytý záměr. Měli jsme mezi sebou neshodu a poprali se,“ řekl obžalovaný Goliat soudu.

Napsal jsem dopis mamince poškozeného s prosbou o odpuštění.
obžalovaný

Zatímco někteří dělníci pili na ubytovně víno a hráli karty, poškozený se prý v průběhu večera vrátil opilý z baru. „Bouchl kamaráda. Já jsem vyskočil, abych ho bránil,“ pokračoval dosud netrestaný Goliat. Do Česka přijel jen 19 dní před činem. Napadeného charakterizoval jako agresivního člověka, který se rád napil a provokoval. Už dříve měl mít incident s dalším mužem, který skončil v nemocnici.

„Došlo mezi námi k hádce. Poškozený byl první, který uhodil. V tu dobu jsem už byl opilý, nepamatuji si, jak mne dál bil. Podle toho, co mi ostatní vyprávěli, jsem chvíli ztratil vědomí. Poškozený mne kopal, to už jsem ležel na zemi,“ vrátil se k popisu osudné chvíle obžalovaný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Sebastian Krystian Goliat se u hradeckého soudu zpovídá z vraždy krajana.

„Velmi lituji toho, co se stalo. Napsal jsem dopis mamince poškozeného s prosbou o odpuštění, i když vím, že se něco takového odpustit nedá. Přemýšlím o tom, že kdyby poškozený nezačal tu hádku, tak se nic takového nestalo,“ uzavřel svou výpověď s tím, že si až ráno uvědomil, co se stalo. Že někdo přišel o život kvůli nesmyslné hádce.

Snažil se zahladit stopy

Státní zástupkyně Lenka Faltusová ale upozornila, že se obžalovaný hned po činu snažil zahladit stopy. „Poškozeného vyvedl z bytu, kde ho zanechal svému osudu. Vložil mu do ruky umytý nůž a posléze uklízel místnost, to znamená kuchyň, kde k útoku došlo. Také vypral své oblečení, které v době útoku měl na sobě,“ vypočítala státní zástupkyně.

Obžalovaný byl zadržen až později. V takovém případě se množství alkoholu v době skutku dopočítává. Podle znalců to bylo kolem pěti promile alkoholu v krvi.
Lenka Faltusová, státní zástupkyně

S tvrzením obžalovaného o agresivní povaze oběti rozhodně nesouhlasili příbuzní napadeného muže. „Od dětství byl citově založený, přátelský, vždy všem pomáhal, měl hodně známých. Choval se jako každý mladý člověk. Měl rád zábavu, ale neuvědomuji si nic takového, že by byl agresivní. Rád chodil do společnosti, navštěvoval diskotéky, napil se alkoholu, ale nebyl agresivní,“ odmítla matka oběti.

Průběh hlavního líčení byl pro ni velmi emotivní. V noci prý stále nemůže spát, bere antidepresiva. „Těžko se mi žije bez syna,“ řekla matka zavražděného. Rodiče a jeho bratr žádají po viníkovi více než 2,6 miliónu korun jako náhradu nemajetkové a majetkové škody.

Měl pět promile

O výbušné a agresivní povaze poškozeného není přesvědčena ani státní zástupkyně Faltusová, nepotvrzují to žádné svědecké výpovědi, v Česku nebyl nikdy stíhán ani pro přestupek. Z hlediska motivu hrál podle Faltusové značnou roli u obou zúčastněných alkohol.

„Obžalovaný byl zadržen až později. V takovém případě se množství alkoholu v době skutku dopočítává. Podle znalců to bylo kolem pěti promile alkoholu v krvi,“ uvedla Faltusová.

Hlavní líčení bylo původně naplánováno proti dvěma obžalovaným. Artur Piotr Fic byl obžalován z přečinu nadržování, neboť měl obžalovanému pomáhat se zahlazením stop. Stíhán byl na svobodě a soudu se nepodařilo zjistit místo jeho aktuálního pobytu. Jeho trestní věc byla proto z hlavního líčení vyloučena a postoupena Okresnímu soudu v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám