Hlavní obsah

Policie obvinila jihočeskou soudkyni kvůli údajně zmanipulované insolvenci

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z královéhradeckého policejního ředitelství minulý týden obvinili v souvislosti s údajně zmanipulovaným insolvenčním řízením českobudějovickou soudkyni Marii Červinkovou. Za zneužití pravomoci jí hrozí v případě prokázání viny jeden rok až pět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O stíhání soudce informoval v pondělí v tiskové zprávě žalobce pražského vrchního státního zastupitelství Adam Borgula, konkrétní však nebyl. To, že jde o Červinkovou, nicméně Právu potvrdil její šéf z jihočeského krajského soudu Milan Tripes.

Ten zároveň uvedl, že soudkyně i nadále chodí normálně do práce. „Ctím presumpci neviny,“ poznamenal k tomu Tripes s tím, že o případném dočasném zproštění Červinkové výkonu funkce soudce bude rozhodovat ministerstvo spravedlnosti.

Se stíháním musí souhlasit prezident

Mluvčí justičního resortu Tereza Schejbalová v této souvislosti v pondělí uvedla, že usnesení o zahájení trestního stíhání zatím ministerstvo k dispozici nemá. Se stíháním soudkyně musel dát ze zákona souhlas prezident republiky Miloš Zeman, což potvrdil i jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Červinková je podezřelá z toho, že způsobila vážnou újmu několika účastníkům insolvenčního řízení a zároveň zajistila prospěch akcionáři dlužníka.

O jakou kauzu jde, Borgula v pondělí nesdělil. Červinková však měla v minulosti na starosti rozsáhlou kauzu údajně zmanipulovaných insolvenčních řízení společnosti Via Chem Group. Tuto kauzu Borgula také dozoruje.

Problém zvaný Via Chem Group

Právo už v zimě informovalo, že policie v rámci kauzy točící se kolem hlavních obviněných – finančníka Petra Sisáka a jeho dvorního právníka Iva Haly – podezřívala Červinkovou mj. z toho, že si měla v rámci insolvence společnosti Via Chem Group nechat právě od Haly určovat další postup nebo připravovat své vlastní rozhodnutí ve věci.

Právu se v pondělí nepodařilo soudkyni kontaktovat, již dříve ale jakékoli pochybení odmítla. Kauzu měla původně na starosti specializovaná protikorupční policie, jejím detektivům ji ale pražské vrchní státní zastupitelství po vzájemných, nezvykle ostrých sporech a únicích informací odebralo a přikázalo ji na královéhradecké policejní ředitelství.

Měla si nechat určovat postup

Podrobnosti o tom, z čeho policisté Červinkovou od začátku podezřívali, vyplynuly z textu usnesení o zahájení stíhání Sisáka a Haly, o kterém Právo v zimě podrobně informovalo.

Červinková měla insolvenci Sisákem ovládané společnosti Via Chem Group na starosti a podle policie se neměla chovat objektivně. Hala totiž podle poznatků detektivů soudkyni opakovaně navštěvoval v její kanceláři a tlačil na ni, aby návrhy věřitelů odmítla, i když dobře věděl o oprávněnosti jejich nároků.

Hala pak podle policie nechal pro soudkyni připravit vyjádření Via Chem Group k celé věci, a dokonce také přímo koncept jejího budoucího zamítavého rozhodnutí k návrhu prvních věřitelů, který jí osobně předal na datovém nosiči. Když pak soudkyně návrh skutečně odmítla, shodovalo se prý její usnesení s argumentací dlužníka.

„Dne 11. 11. 2013 Marie Červinková v dopoledních hodinách sdělila Ivu Halovi, že jí vydané usnesení o odmítnutí věřitele bylo zveřejněno v insolvenčním rejstříku a že má vymyslet další postup,“ napsala policie s tím, že Hala soudkyni obratem instruoval, aby odmítla i další návrhy.

Vinu odmítá

Z původního dokumentu týkajícího se stíhání Haly a Sisáka, který má Právo k dispozici, však není patrné, o co policie toto své tvrzení opírá. Sama Červinková něco takového striktně odmítla.

„Že je něco vyvěšeno veřejně na internetu, to jsem někomu mohla říkat, ale nikdy jsem se nikoho zvenčí neptala na další postup, to je absolutní nesmysl,“ řekla už dříve Právu Červinková. Halu podle svých slov zná z jihočeských insolvenčních řízení. Soudkyně také odmítla, že by Halovi jakkoli stranila.

„Neměla jsem k tomu žádný důvod. Postupovala jsem striktně podle insolvenčního zákona,“ dodala tehdy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám