Hlavní obsah

Požádal přítelkyni o ruku a pak ubodal kolemjdoucího, dostal 16,5 roku

Novinky, bad
Praha

Devětatřicetiletý Radek Macan půjde podle čtvrtečního rozsudku Krajského soudu v Praze na šestnáct a půl roku do vězení za vraždu muže, před kterým bránil svou přítelkyni, kterou nedlouho před tím požádal o ruku. Rozsudek není pravomocný, Macan si ponechal lhůtu na případné odvolání.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta odvádí odsouzeného Radka Macana ze soudní síně.

Článek

Macan si letos o Velikonocích vyzvedl svou přítelkyni u ruzyňské věznice, kde si odpykávala trest za krádeže, a odjeli spolu na chatu do Davle. Tam zašli večer do hospody, kde si dali pár piv a panáků. Když se v noci vraceli na chatu, požádal Macan svou družku na mostě přes Vltavu o ruku.

Vzápětí se ale na stezce podél řeky dostali do konfliktu se dvěma kolemjdoucími muži. Starší z dvojice mužů podle Macana začal obtěžovat jeho přítelkyni, sahat jí pod triko a tahat za ruce, mladší zase prý Macana srazil k zemi. Došlo ke rvačce, během které prý Macanovi vypadl jeho vyskakovací nůž z kapsy, sám se otevřel, jeho protivník se jej zmocnil, Macanovi se mu ale podařilo nůž vykroutit. Následně bodl svého soka sedmkrát do břicha.

Když se o osm let mladší muž sesunul k zemi, Macan i se svou přítelkyní z místa konfliktu utekli. Krvácející muž mezitím podlehl těžkým zraněním. Policie čerstvě zasnoubený pár zanedlouho zadržela.

Neadekvátní reakce

Soud ale Macanově verzi příliš neuvěřil. Především tvrzení, že mu nůž sám vypadl z kapsy a sám se otevřel. U tohoto typu nože to podle znalců není dost dobře možné. Navíc podle soudu Macan reagoval neadekvátně. „Reakce obžalovaného na danou situaci byla značně nepřiměřená,“ uvedla soudkyně Iva Říhová. „Rozhodně se v ten moment nepatřilo vytáhnout nůž,“ dodala.

Říhová také odmítla návrh obhajoby překvalifikovat čin na zabití, protože Macan rozhodně nejednal v rozrušení nebo úleku. O tom svědčí i telefonní hovory se známým, ve kterých jsou slyšet Macanovy výrazy jako ‚sedmkrát jsem ho napálil‘, ‚dostal čůčo‘ nebo ‚dostanu patnáct‘ (míněno let vězení - pozn. red.). Stejně tak i zahozený nůž svědčí o tom, že Macan věděl, co dělá. „Někdo, kdo utíká před možným pronásledovatelem, se nebude zbavovat něčeho, co mu může pomoci při případné obraně,“ konstatovala Říhová.

Macanovi při ukládání trestu přitížilo, že už si v minulosti odseděl pět let ve vězení za přípravu vraždy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám