Hlavní obsah

Ruský umělec Vorotnikov nepůjde do vazby, soudu stačil slib

Praha
Aktualizováno

Ruský umělec Oleg Vorotnikov nepůjde do vazby, rozhodl o tom ve středu Městský soud v Praze. Soudkyni Vladaně Woratschové stačil jeho písemný slib, že neopustí Českou republiku a bude se účastnit soudních jednání. Vorotnikov je členem disidentské výtvarné skupiny Vojna, kvůli některým aktivitám uskupení je na něj vydán mezinárodní zatykač.

Foto: Profimedia.cz

Oleg Vorotnikov na archivním snímku

Článek

Zadržen byl spolu s manželkou Natalijí Sokolovou v neděli večer v Praze. Manželé z Ruska odletěli poté, co na ně ruské úřady vydaly zatykač kvůli chuligánství. Nyní žádají o azyl ve Švýcarsku.

Podle Sokolové je možné, že bude Vorotnikov vydán ke stíhání do Ruska. Žena byla už propuštěna, podle informací ČTK z Česka odcestovala. Vorotnikov nyní nesmí opustit Česko a musí docházet na soudní jednání.

Vydání do cizího státu povoluje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí. Názorem soudů se ministr řídit nemusí.

Skupina Vojna se v Rusku stala známou zejména dílem Úd v zajetí FSB z léta 2010. Na zdvihací most naproti petrohradskému oddělení ruské tajné služby FSB tehdy umělci namalovali obří penis.

Na podzim stejného roku byl Vorotnikov spolu s dalším členem Vojny zatčen za akci Palácový převrat, kdy skupina převrátila na střechu několik policejních vozů pod záminkou hledání zakutáleného míčku.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze byl zadržen ruský disident Vorotnikov

V Praze byl v neděli zadržen člen ruské disidentské výtvarné skupiny Vojna Oleg Vorotnikov. Podle jeho manželky Natalije Sokolové může být vydán ke stíhání do...

Výběr článků

Načítám