Hlavní obsah

V Praze byl zadržen ruský disident Vorotnikov

Praha

V Praze byl v neděli zadržen člen ruské disidentské výtvarné skupiny Vojna Oleg Vorotnikov. Podle jeho manželky Natalije Sokolové může být vydán ke stíhání do Ruska. Na svém webu to uvedla rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Foto: Profimedia.cz

Oleg Vorotnikov

Článek

Mluvčí policejního prezidia Josef Bocán o Vorotnikovově zadržení neměl informace. Vorotnikov figuruje v databázi hledaných osob na internetových stránkách Interpolu.

Spolu s osmatřicetiletým Vorotnikovem byla podle webu zadržena i Sokolová a jejich dcera. Zadržené ženy ale byly v pondělí propuštěny.

Pár aktivistů podle RFE/RL odletěl z Ruska do Evropy poté, co je začaly vyšetřovat ruské úřady, které jednu z jejich veřejných akcí označily za chuligánství. Na oba je v Rusku vydán zatykač. Vorotnikov se Sokolovou žili v několika evropských zemích, ale v žádné se jim nepodařilo získat politický azyl.

Úd v zajetí FSB

Skupina Vojna se v Rusku stala známou zejména dílem Úd v zajetí FSB. Obří penis namalovala v červnu 2010 na zdvíhací most naproti petrohradskému oddělení ruské tajné služby FSB. V listopadu téhož roku byl Vorotnikov společně s dalším členem Vojny Leonidem Nikolajevem zatčen za petrohradskou akci Palácový převrat, kdy skupina převrátila na střechu několik policejních vozů pod záminkou hledání zakutáleného míčku.

Obviněni byli podle paragrafu o chuligánství z politické, ideologické, rasové, národnostní, náboženské či sociální zášti.

Členkou skupiny Vojna byla i pozdější aktivistka z punkové skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová. V listopadu 2011 členové uskupení vyvěsili v Praze transparenty upozorňující na zatykač Interpolu vydaný na Vorotnikova.

Reklama

Výběr článků

Načítám