Hlavní obsah

Policie dopadla sprejery, kteří postříkali kavárny v Praze nacistickými hesly

Praha
Aktualizováno

Pražští kriminalisté po několika měsících zadrželi pět mladíků, které podezřívají z posprejování kaváren a obchodů, jenž se hlásí k iniciativě HateFree. Za nenávistná hesla jim hrozí až tři roky za mřížemi. Informoval o tom v pondělí mluvčí policie Tomáš Hulan.

Foto: mammacoffee

Posprejovaná kavárna mammacoffee na náměstí Jiřího z Poděbrad

Článek

Kriminalisté zadrželi podezřelé ve věku od 19 až 22 let od srpna do konce minulého týdne. „Všichni již byli obviněni z trestných činů poškození cizí věci a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ konstatoval Hulan.

Foto: Facebookový profil Diakonie ČCE

Vandalský nápis na dveřích pražského sídla Diakonie

Dva z nich však podle kriminalistů také v červenci rozbili výlohu na Praze 6, kde zničili vybavení a „vyzdobili“ interiér nenávistnými hesly. „I v tomto případě bylo důvodem ataku to, že na průčelí provozovny byly nápisy mající souvislost s konkrétním náboženstvím,“ vysvětlil mluvčí.

Uskupení HateFree je iniciativou lidí, kteří se snaží o život bez násilí a nenávisti. Přinášejí informace o složitosti vzájemného soužití a tolerance. Vyjadřují také své názory a inovativní řešení, jak situaci zlepšit. Iniciativa na svých stránkách uvádí, že má silné zázemí u Úřadu vlády ČR a Agentury pro sociální začleňování.
K projektu se přihlásilo už téměř tři a půl tisíce obchodů, restaurací, ale i různých kanceláří či studií. Ty všechny se vymezily vůči nenávisti k cizincům, uprchlíkům, menšinám či jinak nábožensky nebo sexuálně orientovaným lidem.

První postříkané podniky se v Praze objevily v noci na 24. dubna. Poničenou fasádu či výlohy měly například kavárna mamacoffee, Café V lese nebo restaurace La Bibiche. Posprejovaný byl i obchod Správná podprsenka a tetovací studio Inkdividual.

Ministr nápisy odsoudil

Na zdi se objevily nápisy Smrt HateFree s nacistickými symboly, například keltským křížem či číslicemi 14/88 odkazujícími na nechvalně proslulý pozdrav Heil Hitler. O den později sprejeři počmárali také pražské sídlo Diakonie, která spolupracuje s iniciativou HateFree.

Foto: Café V lese

Poničená kavárna V lese

Podle Hulana se nápisy zabývali soudní znalci, kteří došli k závěru, že jejich obsahem je projev sympatií k existujícím neonacistickým hnutím, která se hlásí k odkazům nacistického Německa.

Nápisy tehdy odsoudil ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier (ČSSD). „Každý jednotlivý člověk se musí v České republice cítit bezpečně. Jako člověk i jako ministr odsuzuji veškeré útoky na místa a lidi, kteří nesdílejí národoveckou a neonacistickou rétoriku útočníků,“ uvedl Dienstbier. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám