Hlavní obsah

Případ unesených dětí z Ústí prověřuje policejní inspekce

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje postup policie v případu unesených dětí. Šestnáctiletý chlapec a třináctiletá dívka byli deset dní drženi v upravené garáži v Ústí nad Labem, našli je rodiče. Policie u garáží byla večer před nalezením dětí.

Foto: Policie ČR

Policejní hlídka byla u garáží v části Ústí na Labem Střekov, kde byly děti nalezeny, již večer před jejich nalezením.

Článek

„Ve věci inspekce do této chvíle neobdržela žádný podnět, na základě vlastní činnosti se případem standardně zabývá. Příslušníci vyhodnocují doposud dostupné informace s událostí spojené,” řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

GIBS prověřuje celý postup policie v případu, nejen jednání hlídky, která byla u garáží večer před nalezením. Kdy ale budou výsledky, není podle Sandorové jasné.

Rodiče dostali 6. září dopis od svého 16letého syna, okamžitě s ním šli na policii, ta ho následně předala písmoznalci. Řada slov byla opakovaně přeškrtaná a přepsaná. Odborníci nakonec rozšifrovali některé věty a slova, která policisty navedla do ústecké čtvrti Střekov, kde byly unesené děti v jedné z garáží.

Foto: Policie ČR

Zvenku nevzhledná garáž vypadala uvnitř vcelku dobře.

Policie na místo vyslala hlídku, která večer celé sídliště prohledala. Podle náměstka ředitele krajské policie Zbyňka Dvořáka ale nebylo u inkriminovaných garáží nic slyšet.

„Kolem desáté hodiny večer proběhla prověrka na místě v areálu garáží. Děti nebyly nalezeny. Nic nenasvědčovalo tomu, že se tam v tu dobu nacházely," řekl v úterý náměstek Dvořák

Ráno byla slyšet hudba

Dopis však rozšifrovali i rodiče a do Střekova se vydali. Druhý den ráno na místo přijeli z vlastní iniciativy. „Informovali nás, že z jedné z těch garáží je slyšet hudba. Po prověření zvukových signálů policie do garáže vnikla,“ dodal Dvořák.

Obviněný muž na archivních záběrechVideo: Karel Otcovský, Právo

Na postup policie si stěžoval otec chlapce a také unesená dívka. „V neděli nás unesl a byli jsme tam deset dní. Bylo to hrozné šílenství a nikomu to nepřeju a policii nesnáším – nezachránili nás. Jeho rodiče nás zachránili, akorát policisté nás dostali ven, ale nechtěli přijet, proto nesnáším policii, protože by nás tam nechali umřít!“ napsala školačka na Facebooku.

Děti byly pohřešovány od 28. srpna. Pachatel je podle matky uneseného hocha přepadl při procházce u Labe se zbraní v ruce, spoutal je a v noci odvezl. Rodiče je našli po deseti dnech.

Související téma:

Nedlouho poté policisté zadrželi podezřelého muže. Obvinili ho z vydírání, zbavení osobní svobody, ohrožování výchovy dítěte a šíření pornografie. Hrozí mu až osm let vězení. Na verdikt soudu čeká ve vazbě. Muž již byl za únos dvou dětí potrestán před 12 lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám