Hlavní obsah

Rodiče uneseného mladíka jsou naštvaní na policii: Nebrali nás vážně, pátrali jsme sami

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Policie se podle rodičů unesených dětí z Litoměřicka, které deset dnů zadržoval v garáži na okraji Ústí nad Labem nyní již obviněný muž, nevěnovala případu natolik důsledně, jak by podle nich měla.

Foto: Mapy.cz

Článek

Rodiče šestnáctiletého chlapce, který byl pohřešován spolu se svou o tři roky mladší kamarádkou, je našli sami na základě indicií, které hoch „vpašoval“ do několikastránkového dopisu. Ten mu pachatel dovolil napsat a sám ho pak poslal jeho rodičům.

Ti chlapcovu šifru po opakovaném přečtení dopisu odhalili. Vydedukovali z ní místo, kde je únosce drží – v řadové garáži v ústecké čtvrti Střekov. Policisté ale podle chlapcových rodičů nebrali jejich odhalení vážně a odmítli v dané lokalitě po dětech pátrat.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Policie přivádí muže obviněného v souvislosti s pohřešováním dětí z Litoměřicka k Okresnímu soudu v Ústí nad Labem

Rodiče se proto na místo vydali a označenou garáž po čase nalezli. Hned poté se se žádostí o pomoc obrátili na policii. „Volali jsme na linku 158 a požádali jsme o přepojení na policii Střekov. Ta nejdříve nechtěla poslat hlídku, neboť jsme údajně měli nepodložené důkazy. Nakonec hlídku poslali,“ sdělil Právu chlapcův otec.

Policisté neměli podle něj o případu pohřešovaných dětí zřejmě ani tušení. „Zhruba hodinu jsme jim vysvětlovali, koho hledáme a že máme podezření, že jsou zavřené v garáži,“ dodal.

Policie by nás tam nechala umřít!

Policii nařkla z nečinnosti na svém facebookovém profilu i unesená dívka. „V neděli nás unesl a byli jsme tam deset dní. Bylo to hrozné šílenství a nikomu to nepřeju a policii nesnáším – nezachránili nás. Jeho rodiče nás zachránili, akorát policisté nás dostali ven, ale nechtěli přijet, proto nesnáším policii, protože by nás tam nechali umřít!“ napsala školačka.

Vedení krajské policie se nařčením na údajně laxní přístup některých kolegů zabývá.

„Prověřujeme informaci, která se toho týká,“ řekla Právu ústecká krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. „Na úterý jsme svolali k případu tiskový brífink, na kterém se otevře i tato otázka,“ dodala.

Obviněný muž na archivních záběrechVideo: Karel Otcovský, Právo

Děti byly pohřešovány od 28. srpna. Pachatel je podle matky uneseného hocha přepadl se zbraní v ruce při procházce u Labe, spoutal je a v noci odvezl na neznámé místo. Po deseti dnech je našli rodiče chlapce ve speciálně upravené garáži.

Nedlouho poté policisté zadrželi podezřelého muže, kterého pak obvinili z vydírání, zbavení osobní svobody, ohrožování výchovy dítěte a šíření pornografie. Hrozí mu až osm let vězení. Na verdikt soudu čeká ve vazbě.

Anketa

Důvěřujete Policii ČR?
Ano
10,3 %
Ne
89,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2109 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám