Hlavní obsah

Policie zadržela a obvinila anarchistu a zakladatele Sítě revolučních buněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Policie zadržela a obvinila 34letého anarchistu, který pravděpodobně založil organizaci Síť revolučních buněk, jež se přihlásila k útokům na policejní auta a restauraci. Soud muže v pondělí poslal do vazby. Policisté po něm pátrali od loňského prosince.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky řádění žháře před policejní služebnou. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Muže zadrželi detektivové Národní centrály organizovaného zločinu, kteří po něm pátrali řadu měsíců. "Potvrzuji zadržení muže, obviněného pro zločiny založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, vydírání a přečinu poškození cizí věci," řekla ČTK mostecká státní zástupkyně Naďa Voláková.

Doplnila, že státní zástupce žádal vazbu mimo jiné kvůli obavám z útěku nebo skrývání se před stíháním a také kvůli obavám z pokračování v trestné činnosti. Podle právní kvalifikace hrozí anarchistovi až deset let vězení.

Hlásili se k Ignačákovi

„Dotyčný je důvodně podezřelý ze založení a podpory tzv. Sítě revolučních buněk, která se od ledna 2014 přihlásila k sérii celkem šestnácti žhářských útoků, z nichž devět z nich směřovalo proti služebním vozidlům Policie České republiky,“ vysvětlil Novinkám v minulosti žalobce Okresního státního zastupitelství v Mostě Václav Richter. [celá zpráva]

Levicově orientovaná Síť revolučních buněk se přihlásila k žhářským útokům na policii mimo jiné loni v Praze, Mostě, Ústí a naposledy letos v únoru opět v metropoli. Po tomto útoku redakce obdržela mail, ve kterém se organizace k útoku hlásí a zároveň vzkazuje, že tím chtěla vyjádřit solidaritu za anarchistu Martina Ignačáka drženého ve vazbě kvůli podezření, že plánoval útok na vlak. [celá zpráva]

Extremisté se však podle médií přihlásili také k zapálení mýtné brány či útokům na pražskou restauraci Řízkárna, jejíž majitel zažil již několik žhářských útoků. Restauraci musel také několikrát vyklidit, protože v ní anonym nahlásil bombu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám