Hlavní obsah

Lotyš, který házel cihly na kolemjdoucí v Praze, půjde k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští kriminalisté ukončili vyšetřování 25letého Lotyše, který v červnu na kolemjdoucí házel cihly z domu Národního divadla ve Viničné ulici v Praze. Policisté ho viní z celkem čtyř trestných činů, řekla na dotaz Novinek mluvčí policie Iveta Martínková.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž na věži v centru Prahy. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

„Vyšetřování kriminalisté ukončili návrhem na podání obžaloby, který byl předán místně a věcně příslušnému obvodnímu státnímu zastupitelství. Obžaloba se týká trestných činů násilí proti úřední osobě, poškození cizí věci, výtržnictví a ublížení na zdraví ve stadiu pokusu,“ sdělila Martínková.

Státní zastupitelství již podalo obžalobu. „Státní zástupkyně podala obžalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Hrozí mu trest odnětí svobody až na šest let,“ informoval Novinky mluvčí státního zastupitelství Ondřej Šťastný.

Lotyš na věž v centru Prahy vylezl ve čtvrtek 9. června ráno. Na místě se vystřídalo několik vyjednavačů, kteří s cizincem mluvili. Cihly muž házel nejen na procházející lidi, ale později také na hasiče a policisty. Jakmile se někdo přiblížil, okamžitě po něm něco hodil.

Chvilkami hovořil o tom, že chce zemřít, a mimo jiné uvedl i to, že na věži čeká, než přiletí drak
Iveta Martínková, mluvčí pražské policie

Komunikace s ním byla složitá také proto, že mluvil chvíli rusky, chvíli anglicky. Vyjednávání trvalo 14 hodin.

„Důvody a požadavky, které muž policistům sděloval, byly zmatené a převážně smyšlené. Policisty na místě oslovoval jménem svého kamaráda. Chvilkami hovořil o tom, že chce zemřít, a mimo jiné uvedl i to, že na věži čeká, než přiletí drak,“ popsala tehdy Martínková. Z místa byl pak odvezen do nemocnice.

Národní divadlo, které má v objektu sklad, škodu vyčíslilo na 100 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám