Hlavní obsah

Ubil dva bezdomovce klackem, dostal výjimečný trest 21 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Výjimečný trest v délce 21 let vyměřil Krajský soud v Ostravě jednašedesátiletému Jindřichu Malyszovi, jenž loni na Štědrý den ve Frýdku-Místku brutálně ubil dva bezdomovce, kteří ho předtím pozvali na návštěvu do bývalého armádního bunkru, který obývali. Trest byl vyhlášen již v pátek, soud o něm informoval teprve v pondělí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Jindřich Malysz před trestním senátem ostravského soudu

Článek

„Státní zástupce se vzdal odvolání, obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou,“ informovala mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Zločin se odehrál v areálu bývalých vojenských kasáren na okraji města. Jeden z betonových bunkrů obýval osmačtyřicetiletý muž a o dva roky starší žena. Ti pozvali na štědrovečerní večeři svého známého Malysze, bývalého horníka, který přišel před deseti lety o práci a kvůli neplacení nájmu skončil na ulici. Později propadl alkoholu a drogám.

Proč obžalovaný na dvojici, která ho pozvala na návštěvu, zaútočil, se už zřejmě nikdy nezjistí. Obžalovaný se totiž rozhodl, že u soudu nebude vypovídat, při policejním výslechu přesný motiv nesdělil.

Měl špatný pocit

Pouze přiznal, že ho dvojice pozvala na štědrovečerní večeři. Poté, co snědli kachnu s bramborovým salátem, začali popíjet alkohol a potom muž se ženou Malyszovi nabídli, že by mohl u nich přespat.

Muž policii pouze řekl, že ho najednou přepadl „špatný pocit“ a dostal z něčeho strach. Vzal do ruky klacek a začal útočit. „Bil jsem kolem sebe hlava nehlava,“ řekl jen několik dní po zločinu do policejního spisu.

Jak dlouho kolem sebe tloukl a kolik rozdal bezdomovcům ran, si nepamatoval. „Když bylo ticho, vzal jsem si věci a odešel domů,“ dodal s tím, že na jedno z ležících těl jen hodil deku.

Po činu prý pomýšlel na sebevraždu, ale nakonec si to rozmyslel, protože je údajně věřící. Svého činu podle svých slov lituje. „Je mi to líto, nemůžu kvůli tomu spát,“ uvedl obviněný muž.

Zatím není jasné, zda rozsudek nabude právní moci. Odsouzenému nyní běží lhůta, během které se ještě může odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám