Hlavní obsah

Muži, který ubodal a okradl svého známého, soud zmírnil výjimečný trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

O pět let zkrátil Vrchní soud v Praze jedenapadesátiletému Františku Fejfarovi výjimečný pětadvacetiletý trest, který dostal v květnu od libereckého soudu za vraždu a okradení svého známého. Fejfar se k vraždě sice přiznal, tvrdil ale, že ji neplánoval a neměl zištné úmysly. Odvolací soud jeho obhajobě sice neuvěřil, uložení výjimečného trestu bylo podle něj ale nezákonné.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí obžalovaného Fejfara k jednání.

Článek

„Šlo spolehlivě uzavřít, že jednal po předchozím uvážení a v úmyslu získat majetkový prospěch,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. „Nezákonným shledal odvolací soud uložení výjimečného trestu,“ dodal nicméně soudce s tím, že pro takový trest nebyly splněny podmínky.

Podle libereckého krajského soudu mimo jiné Fejfarovi přitížilo, že spáchal trestný čin zákeřně, jelikož jeho známý netušil, že na něj zaútočí. Nepomohlo mu ani přiznání, protože byl v minulosti devětkrát trestaný. S tím ale odvolací senát nesouhlasil, podle Zelenky by v případě zákeřné vraždy musel Fejfar jednat lstivě nebo rafinovaně. „To by pak byla zákeřná jakákoliv úkladná vražda,“ řekl Zelenka.

Ani Fejfarova trestní minulost není podle něj důvodem pro uložení výjimečného trestu. „Nikdy nebyl odsouzen pro násilný trestný čin, za posledních šest let byl stíhán kvůli zanedbání povinné výživy,“ vysvětlil Zelenka.

Televize, notebook, depilátor nebo drůbež

Fejfar ubodal svého o jedenáct let staršího známého loni v květnu v Liberci-Vratislavicích jedenácti ranami kuchyňským devíticentimetrovým nožíkem. Muže bodal do hlavy, tváře a hrudi, jednou se mu podařilo trefit srdce. Tělo muže pak přikryl, převlékl se do jeho oblečení a byt mu v podstatě vybílil.

Postupně z něj odnesl televizi, laptop, DVD přehrávač, dva mobily, ale i depilátor, cigarety, několik kilo pracího prášku, vodu po holení nebo drůbeží maso z mrazáku. Fejfar se hájil tím, že mu zavražděný muž měl říct, že se do něj zamiloval a chtěl ho líbat. „Bylo to u kuchyňské linky, byl tam nůž, jednou jsem ho píchl do krku a pak už nic nevím,“ tvrdil policistům u výslechu.

Soud Fejfarovu tvrzení, že šlo o zkrat, ale neuvěřil, už jen proto, že si do bytu známého přinesl svůj kuchyňský nůž a bývalé družce navíc už dva dny před vraždou slíbil, že přinese televizi a červený laptop, které pak ukradl z bytu zavražděného muže.

I přesto ale jeho obhájkyně podala proti květnovému rozsudku libereckého soudu odvolání s tím, že nebylo prokázáno, že čin spáchal po předchozím uvážení ani v úmyslu získat majetkový prospěch.

„Obhajoba se domnívá, že obžalovaný čin nespáchal se lstí ani zákeřností a nespáchal jej na osobě bezbranné nebo postižené,“ dodala Lenka Boudová, která Fejfara zastupovala. Nebyly tak podle ní splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu a odvolacímu soudu navrhla rozsudek zrušit a uložit Fejfarovi trest kolem deseti, dvanácti let za prostou vraždu.

„Opravdu mě to mrzí, ale nebylo to připravovaný. Prostě se to stalo, no,“ prohlásil v úterý Fejfar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám