Hlavní obsah

Tak bezcitný čin jsem nezažila, řekla soudkyně a muže za vraždu potrestala 25 lety

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Výjimečný trest 25 let ve věznici se zvýšenou ostrahou dostal v úterý u krajského soudu jedenapadesátiletý František Fejfar. V Liberci-Vratislavicích loni podle spisu jedenácti ranami ubodal svého známého. Rány kuchyňského nože mířily do hlavy, do tváře i hrudi, jedna z nich zasáhla srdce. Po činu Fejfar přikryl zavražděného látkou, oblékl si jeho oblečení a okradl ho. Fejfar i státní zástupce si vzali lhůtu na rozhodnutí o případném odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: František Fejfar u souduVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Soudkyně Eva Drahotová při zdůvodnění rozsudku uvedla, že tak bezcitný čin ještě nezažila. „Jsme u soudu zvyklí na mnohé, ale ještě se nestalo, že by někdo někoho ubodal neuvěřitelnými jedenácti ranami, aniž mu dal šanci se bránit,“ zmínila Drahotová.

„To, že si obžalovaný po činu z místa odnesl i prací prášky nebo maso z mrazáku, svědčí o jeho bezcitnosti. Kdyby tam toho bylo víc, tak by vzal všechno,“ dodala soudkyně. Udělení výjimečného trestu zdůvodnila tím, že způsob provedení činu byl obzvláště nebezpečný.

Foto: Michael Polák, Právo

František Fejfar u soudu

Jednou jsem ho píchl do krku a pak už nic nevím.
odsouzený

Ve svém rozsudku se v podstatě ztotožnila se závěrečným návrhem obžaloby. „Navrhli jsme výjimečný trest, protože se podařilo prokázat, že obžalovaný si kuchyňský nůž, kterým poškozeného ubodal, donesl už z místa svého tehdejšího bydliště. Svůj čin tedy plánoval a připravoval se na něj,“ řekl státní zástupce Radim Kadlček.

Družce slíbil notebook zavražděného

”Bývalá družka obžalovaného navíc vypověděla, že již dva dny před vraždou jí slíbil, že jí donese televizor a červený notebook, které pak odcizil v bytě zavražděného,“ dodal státní zástupce.

Z bytu zavražděného si František Fejfar postupně odnesl zmíněnou televizi, notebook, DVD přehrávač, dva mobilní telefony, kuchyňský robot, ale také depilátor, baličku na cigarety, prací prášky a drůbeží maso z mrazáku. Šlo o věci v hodnotě přes 12 tisíc korun a dále vzal finanční hotovost 4800 korun.

Fejfar již při březnovém stání odmítl před soudem vypovídat s tím, že na všechno již odpověděl. Soudkyně proto přečetla jeho výpověď z přípravného řízení.

„Dali jsme si u něj doma kafe, pak jsem řekl, že pojedu domů. On mi najednou začal říkat, že se mu líbím a že se do mě zamiloval. Když jsem si šel pro boty, chytil mě za límec, strhl mě a chtěl mi dát pusu. Bylo to u kuchyňské linky, byl tam nůž, jednou jsem ho píchl do krku a pak už nic nevím,“ vypověděl Fejfar policistům.

Zavražděný šedesátiletý muž žil v posledních letech sám a intimně se stýkal s muži. Fejfara poznal jako číšníka v restauraci, kam chodil. Fejfar policistům tvrdil, že je heterosexuál a že do poslední chvíle o mužově sexuální orientaci nevěděl. U soudu ale vyšlo najevo, že si sám třikrát podal inzerát, ve kterém poptával seznámení s mužem, a že si pak partnery zval domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám