Hlavní obsah

Na Olomoucku se srazila dvě malá letadla, u Jihlavy havaroval kluzák

– Olomouc • Aktualizováno

U Dlouhé Loučky na Olomoucku se v sobotu večer srazila dvě ultralehká letadla. Při nehodě zemřel pětašedesátiletý pilot, další dva muži z druhého ultralightu byli zraněni. K další smrtelné letecké nehodě došlo v neděli ráno u Jihlavy, kde se zřítil padákový kluzák.

BEZ KOMENTÁŘE: U Jihlavy se zřítil kluzák, pilot nehodu nepřežilVideo: Pro Novinky.cz Stanislav Beránek

 
Článek

Škoda při nehodě na Olomoucku byla vyčíslena na čtyři milióny korun.

„Stroje se srazily z dosud přesně nezjištěných příčin nad polem mezi obcí Dlouhá Loučka a místní částí Plinkout. Nehodu oznámil pilot třetího letounu, který letěl společně s havarovanými stroji. Po střetu obě letadla havarovala do pole,” uvedl policejní mluvčí František Kořínek, podle něho okolnosti vyšetřuje policie a letečtí inspektoři.

Při neštěstí zemřel pětašedesátiletý pilot jednoho z letadel, dvoučlenná posádka druhého letounu, muži ve věku 60 a 68 let, byli se zraněními transportováni do nemocnice.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Záchranáři u zničeného ultralightu

Podle mluvčího záchranné služby Zdeňka Hošáka na místě zasahovala posádka letecké záchranné služby s vrtulníkem.

„V jednom z havarovaných ultralightů bezprostředně po pádu zahynul pilot stroje. Při nouzovém přistání druhého z letadel došlo ke zranění dvou mužů. U obou pacientů došlo k vážným poraněním oblasti páteře a po ošetření oba muži přepraveni k navazující péči na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci,” řekl Hošák.

U Jihlavy zahynul pilot motorového padáku

Další pád, tentokrát padákového kluzáku s motorem, se odehrál v neděli kolem sedmé hodiny ranní u Jihlavy. Jednačtyřicetiletý muž, který stroj řídil, nehodu nepřežil.

Přesné příčiny události policie rovněž vyšetřuje. Padákový kluzák uvíznul na stromě a muž spadl na vozovku u obce Rybná.

„Muž byl nalezen bez známek života na silnici II. třídy," sdělila policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková. Ta byla v důsledku nehody uzavřena.

Reklama

Související články

Na pražském letišti hořelo letadlo

V hangáru na pražském Letišti Václava Havla hořelo ve čtvrtek odpoledne letadlo Boeing 737 belgických aerolinek. Podle informací Novinek shořela část letadla,...

Výběr článků

Načítám