Hlavní obsah

Znásilňovač z Krče dostal sedm a půl roku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Sedm a půl roku se na svobodu nepodívá ukrajinský dělník Roman Gurgulovyč (22), který před dvěma lety v pražské Krči napadal a znásilňoval ženy. Původně dostal šest let vězení, po zásahu Vrchního soudu a novém revizním lékařském posudku ale Městský soud v Praze trest v úterý zvýšil. Ukrajinec se vzdal práva na odvolání, verdikt je tak pravomocný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Gurgulovyč u Městského soudu v Praze.

Článek

„Trest je poměrně mírný vzhledem k brutalitě činu. Musíme ale přihlédnout i k částečnému vymizení ovládacích schopností,“ odůvodnil rozsudek předseda senátu soudu Tomáš Kubovec. Gurgulovyčovi totiž za brutální znásilnění hrozilo až dvanáct let vězení.

Gurgulovyč napadl v prosinci před dvěma lety u Thomayerovy nemocnice v Praze devětadvacetiletou ženu. Přistoupil k ní zezadu a požadoval po ní dva tisíce korun, žena ale u sebe měla jen pětistovku.

„Tak v tom případě budeš mít se mnou sex,“ řekl Gurgulovyč a odvlekl ženu do areálu místní střední a mateřské školy, kde ji přes hodinu znásilňoval a bil do hlavy, protože se mu nedařilo ztopořit penis. Během toho ženě vyhrožoval, že když to někomu řekne, tak ji zabije.

Gurgulovyč večer předtím slavil se svým nejlepším kamarádem, podle kterého vypil šest až devět dvanáctek a asi pět panáků vodky.

K dalším dvěma útokům se odhodlal o pět dní později, když se v rozmezí pouhých několika desítek minut pokusil znásilnit dvě ženy. Ty se však zachránily křikem o pomoc, Gurgulovyč se zalekl a z míst utekl.

Policie mladého Ukrajince dopadla asi o tři týdny později, k odhalení pomohly biologické stopy, které zanechal na místě činu.

Půl miliónu, léčba a vyhoštění

Městský soud v Praze Gurgulovyče poslal už loni v říjnu do vězení na šest let, a sice za dva pokusy znásilnění a opilství. Odvolací soud ale potvrdil pouze pokusy o znásilnění a část rozsudku týkající se opilství zrušil a vrátil městskému soudu k dalšímu projednání, konkrétně k doplnění o znalecký posudek.

Podle něj se Gurgulovyč v době znásilňování nacházel ve stavu středně těžké opilosti, jeho ovládací schopnosti byly sice snížené, nicméně zachovalé.

„Není možné čin kvalifikovat jako opilství, ale jako zločin znásilnění,“ podotkla proto státní zástupkyně Markéta Pánková.

Soud s ní souhlasil a Gurgulovyč poslal do vězení s ostrahou a nařídil mu sexuální léčbu ambulantní formou. Podle znalců je totiž potřeba léčit jeho patologickou sexuální agresivitu. Ukrajinec musí také podle rozsudku zaplatit napadené ženě půl miliónu korun. Až si svůj trest odpyká, čeká jej okamžité vyhoštění z republiky na neurčito.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám