Hlavní obsah

Posudky obžaloby jsou nepřezkoumatelné, řekl ke kauze Opencard jeden z obžalovaných

Praha

Posudky obžaloby, které se týkají nákladů elektronické karty Opencard, jsou podle jednoho z obžalovaných v kauze „karty Pražana” Jana Tesky nepřezkoumatelné. Řekl to v pátek u pražského městského soudu, který se případem zabývá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Spolu s bývalým ředitelem magistrátního odboru Teskou jsou obžalováni další čtyři úředníci magistrátu a deset pražských radních. Státní zastupitelství tvrdí, že v dubnu 2012 deset tehdejších radních neoprávněně zvýhodnilo firmu Haguess, když ohledně opencard souhlasili s uzavřením dvou nových smluv. Praze tak prý způsobili škodu nejméně 24,9 miliónu korun.

Úředníci podle obžaloby nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky, a doporučili radě hlavního města nabídku firmy přijmout. "Posudky obžaloby jsou nepřezkoumatelné, stojí pouze na názoru znalce, který není ničím podložen," řekl Teska.

U některých posudků se podle něj nakupilo několik pochybení, odhady nákladů prý nejsou podložené fakty. Zopakoval, že vinu necítí, a důkazy provedené v hlavním líčení jeho nevinu prokazují.

Obžalovaní i exprimátoři 

Předseda senátu Alexandr Sotolář v pátek plánuje doplňující výslech obžalovaných a znalců. Nevyloučil, že by v pátek mohl dokazování ukončit. Případem se zabývá od loňského září, všichni obžalovaní vinu od počátku odmítají.

Obžalobě čelí bývalí primátoři Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS) a někdejší radní Lukáš Manhart, Václav Novotný, Pavel Richter (všichni TOP 09) a Eva Vorlíčková (bezpartijní). Dále jsou obviněni bývalá radní pro školství Helena Chudomelová (TOP 09), bývalý náměstek primátora a letňanský starosta Ivan Kabický, další Svobodův exnáměstek Josef Nosek a někdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský (všichni ODS).

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mezi úředníky jsou kromě Tesky obžalováni zaměstnanci magistrátu Štěpán Hladík a Veronika Pražáková a externí členové hodnotící komise David Kučera a Aleš Němeček. Elektronická karta Opencard pochází z éry někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Původně měla mít řadu funkcí, nakonec ale slouží především jako tramvajenka. Prahu stála 1,74 miliardy korun. Opencard nahradila v březnu karta Lítačka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám