Hlavní obsah

Praha uzavřením smluv k opencard ušetřila skoro padesát miliónů, zaznělo u soudu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle bývalého pražského zastupitele a radního Jana Vašíčka (TOP 09) ušetřila Praha téměř padesát miliónů korun, když radní odhlasovali v roce 2012 uzavření nových smluv na podporu systému opencard s firmou Haguess. Vyplynulo to z jeho úterní výpovědi u pražského městského soudu, kde obžalobě čelí deset pražských radních a pět magistrátních úředníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Obžaloba tvrdí, že radní před třemi lety odhlasovali uzavření nevýhodných smluv, díky kterým Praze měla vzniknout škoda ve výši téměř pětadvacet miliónů korun.

Podle tehdejšího zastupitele Vašíčka ale díky realizací těchto smluv bylo možné prodloužit platnost pro asi tři sta tisíc karet, která tehdy vyprchávala. Pokud by k prodloužení nedošlo, musely by se vydat nové. Jedna taková karta vycházela na padesát korun, vydání nových by tedy stálo až patnáct miliónů. „Plus třicet dva miliónů korun ušetřených na krizové variantě „papír““, dodal Vašíček. Měl tím na mysli přechod zpět k papírovým kupónům, pokud by došlo ke kolapsu systému, který prý hrozil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U soudu také vypovídal bývalý pražský zastupitel Lubomír Ledl, který byl v roce 2012 mimo jiné také členem kontrolní komise na magistrátu. S rozhodnutím radních smlouvy uzavřít prý komise neměla problém. „Neměli jsme pocit, že by rada tímto rozhodnutím porušila zákon,“ uvedl Ledl. Podle něj byla dohoda s Haguessem jediné východisko, byť se zvažovali také varianty jako pokračovat bez Haguessu nebo úplně projekt opencard opustit a přijít s novým.

Patnácti obžalovaným, mezi kterými figurují také bývalí pražští primátoři Bohuslav Svoboda (ODS) a Tomáš Hudeček (dříve TOP09), hrozí za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže jim hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám